Cea mai afectată regiune a fost zona Drumul Oaselor, o șosea construită de victimele represiunii erei sovietice între Iakutsk și portul Magadan. Iakutsk este, în mod absurd, orașul cu cele mai scăzute temperaturi din lume.
Flăcările au cuprins și Parcul Natural Stâlpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Zona este cunoscută pentru formațiunile unice de rocă antică și fauna și flora neatinsă de om. Scena teribilă a fost filmată de turiștii, aflați pe o ambarcațiune de croazieră de pe cel mai mare râu din regiune, Lena.
Autoritățile au recurs pentru stingerea incendiilor la declanșarea ploilor artificiale, prin utilizarea unui avion specializat Antonov-26, care folosește o tehnologie dezvoltată pe vremea Uniunii Sovietice. Prin intermediul acestui procedeu, norii au fost tratați cu un amestec chimic, care conține iodură de argint, nitrogen lichid și gheață carbonică.
Un echipaj de stingere a incendiilor, compus din aproape 2.701 de persoane și 323 de echipamente, a fost implicat în stingerea flăcărilor din regiunea Iacuției, relatează The Guardian.
“Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”, este apelul disperat al locuitorilor din Iacuția, adresat președintelui Vladimir Putin. oamenii solicită mai mult echipament și forțe pentru combaterea flăcărilor.
Regiunea centrală Chelyabinsk a fost de asemenea extrem de afectată de incendii, flăcările au ucis, în zonă, săptămâna trecută, o persoană și au distrus zeci de case rurale.
“oamenii se sufocă, păsările și animalele mor”, a declarat publicația locală, The Siberian Times.
” Nu s-ar putea ca această problemă a incendiilor să fie rezolvată în secolul 21? Este mai greu decât explorarea spațiului? Este groaznic să privești ce se întâmplă în Iacuția”, a scris pe rețelele de socializare Ksenia Sobchak, prezentatoare TV și fost candidat la prezidențiale.