Alarma s-a dat în noaptea de duminică spre luni. Fiul cel mare al fostului director al Direcției Agricole Sibiu a sunat la 112 și a anunțat că tatăl lui a decedat. La scurt timp, la fața locului au intervenit polițiștii. Aceștia l-au găsit pe Nicolae Neamțiu, fără suflare în locuința lui de pe strada Johann Wolfgang Goethe, prezentând mai multe urme de violență pe corp. Alături de el, în casă, se afla și fiul lui Andrei, cel care a alertat autoritățile.
„La data de 23 octombrie a.c., în jurul orei 02,00, prin apel 112, un bărbat a sesizat I.P.J. Sibiu cu privire la faptul că tatăl său este decedat în locuința din municipiul Sibiu. Polițiștii au identificat cadavrul unul bărbat, în vârstă de 50 de ani, care prezenta multiple urme de violență”, au declarat reprezentanții IPJ Sibiu, potrivit Oradesibiu.
Potrivit procurorilor, Andrei, băiatul cel mare al lui Nicolae Neamțiu, era drogat în momentul în care a comis crima. Nu se înțelegea prea bine cu tatăl său și, pe fondul acestei relații tensionate, dar și din cauza unui istoric cu tulburări psihice, el și-a pierdut cumpătul și a început să îl lovească.
„În fapt s-a reținut că, în noaptea de 22/23.10.2023, o persoană de sex masculin în vârstă de 25 de ani din municipiul Sibiu, aflată sub influența drogurilor, cu istoric de tulburări psihice și pe fondul unor relații tensionate cu tatăl său, a exercitat acte de violență asupra acestuia, în timp ce se aflau în locuința comună situată în Municipiul Sibiu, producându-i leziuni care i-au determinat moartea”, a explicat prim procurorul adjunct Mihaela Ruginosu, în calitate de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor. S-a dispus, de asemenea, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspect sub aspectul săvârșirii infracţiunii de omor, faptă prevăzută de art. 188 alin. (1) Cod Penal raportat la art. 199 alin. (1) Cod Penal.
De asemenea, prin ordonanţa din data de 23.10.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspectului, urmând ca acesta să fie prezentat în cursul zilei procurorului pentru audiere, context în care se va aprecia cu privire la măsurile preventive ce vor fi dispuse în cauză.
Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale şi Serviciul Criminalistic.
Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.