„Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013).
CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Dosarul „jurnaliştilor răpiţi” nu poate fi judecat decât dacă va fi DECLASIFICAT
Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor”, se spune în precizările Serviciului de Informaţii Externe.
Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: „Activitatea Serviciului de Informaţii Externe are caracter de secret de stat”.
Legea 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) şi g):
„În categoria informaţiilor secrete de stat sunt cuprinse informaţiile care reprezintă sau care se referă la: f) activitatea de informaţii desfăşurată de autorităţile publice stabilite prin lege pentru apărarea ţării şi siguranţa naţională;g) mijloacele, metodele, tehnica şi echipamentul de lucru, precum şi sursele de informaţii specifice, folosite de autorităţile publice care desfăşoară activitate de informaţii”.
H.G.223/2013 se referă la aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informaţii Externe, scrie Mediafax.
Citeşte şi: Traian Băsescu şi Vasile Blaga, la ICCJ în Dosarul „RĂPIŢII DIN IRAK”: „Este vremea DELATORILOR!” VIDEO
HG 585/2002 privind Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România prevede la articolul 20, alineatul (1): „Informaţiile se declasifică dacă: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică, ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare;c) a fost atribuit de o persoană neîmputernicită prin lege”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, la B1 TV, că ar „vrea” ca dosarul răpirii ziariştilor români în Irak să fie desecretizat, pentru a se vedea „o acţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii”.
Întrebat dacă crede că dosarul va fi desecretizat de preşedintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu a declarat:
”Iohannis nu poate să o facă, poate să o facă SRI şi SIE”. De asemenea, fostul preşedinte a precizat că, în opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak trebuie declasificat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, după ce a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.
Citeşte şi: Elena Udrea, atac la procurorul general pe tema dosarului răpirii din Irak: „E o TÂMPENIE!” VIDEO
Anterior, Băsescu şi co-preşedintele PNL Vasile Blaga au fost citaţi la ÎCCJ în dosarul în care fostul senator Corneliu Vadim Tudor a depus plângere pe numele lor în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak.