Înainte de intrarea la audieri, Teodor Meleşcanu a declarat că SIE a transmis în perioada 2002-2013 zeci de informări beneficiarilor de drept „preşedintele, primul-ministru şi miniştrii Economiei” cu privire la subiectul Roşia Montană.
„Nu avem o informare, avem câteva zeci de informări care au fost transmise beneficiarilor pe specificul nostru de activitate, pe probleme legate de bonitate, seriozitate, forţe ostile, favorabile proiectului respectiv. Toate sunt clasificate, deci nu vă pot spune nimic”, a declarat Teodor Meleşcanu.
Întrebat dacă se va prezenta şi la audieri în comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, şeful SIE a spus: „Noi mergem acolo unde ne cheamă, este sarcina noastră, însă o să le spunem tot ce o să spunem şi aici. (…) Dialogul nostru cu Parlamentul este cel cu comisia de control al SIE. Dacă dânşii doresc să preia mesajul nostru şi să-l transmită acolo, ar fi un lucru foarte bun”, a mai declarat Teodor Meleşcanu.
Comisia parlamentară pentru controlul SIE l-a audiat marţi, în cadrul unei şedinţe convocate de urgenţă, pe directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la subiectul Roşia Montană.
Şefii SRI şi SIE sunt invitaţi miercurea viitoare la dezbaterile din Comisia specială pentru Roşia Montană, a anunţat preşedintele Comisiei speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov.
„Am transmis o lista cu intrebarile pe care le-am pus. Prima se referea la faptul ca in presa internationala exista comentarii clare ca intre anumite grupuri de interese straine exista o batalie care face sa creasca sau sa scada pretul aurului la Toronto, a societatii care activeaza aici in Romania, si atunci exista un impact clar asupra unor declaratii pe care le dau unii oameni politici si daca au informatii, ce legaturi au aceste grupuri cu grupurile de aici care fac aceste miscari. Daca au informatii in legatura cu ONG-uri care sunt finantate din afara tarii pentru a face propaganda, intr-un fel sau altul, impotriva sau chiar pentru acest proiect, pentru ca de asemenea am vazut in presa foarte multe ONG-uri care sunt finantate, 26 cel putin, nu stiu daca este adevarat, de catre fundatia Soros pe diferite cai, sigur, nu direct, pentru aceste manifestari care au avut loc, ci pentru diferite alte proiecte, dar legatura ne spune ceva”, a spus liberalul Mihăiţă Calimente, pentru pesurse.ro.
De asemenea, liberalul voia să afle daca exista Guverne, in apropierea granitelor Romaniei, care au interesul sa blocheze proiectele miniere, petrolifere si de gaze in Romania „in sensul in care Romania sa nu fie capabila sa-si puna in valoare aceste resurse naturale”.