Studiile arată că legumele care conțin vitamine solubile precum vitamina C își pierd valorile nutriționale atunci când sunt preparate. Broccoli intră în această categorie, deoarece conține 132mg de vitamina C, depășind cantitatea zilnică recomandată. Legumele verzi suferă și de pierderi de acid folic odată reîncălzite. Acidul folic ajută organismul să formeze celule roșii sănătoase și poate reduce apariția riscurilor din sarcină. Odată reîncălzit, poate fi distrus.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care au calorii puține și le poți consuma seara! Se digeră ușor și nu dăunează siluetei!
Un cartof poate avea un gust delicios atunci când este preparat, dar reîncălzit, textura și aroma se pierd. La rândul lui, cartoful este bogat în vitamina C, indiferent că vorbim de cartofi albi sau roșii. O porție de cartofi oferă 27mg de vitamina C, adică 45% din necesarul zilnic recomandat.
Ouăle fierte sunt printre puținele care continuă să aibă un gust bun odată reîncălzite, dar nu putem spune același lucru și despre valorile nutriționale. Potrivit studiilor, în urma reîncălzirii lor se reduce activitatea antioxidanților, indiferent de metoda în care a fost preparat- fiert, la cuptor sau prăjit.
Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știm și despre uleiurile vegetale, o categorie de uleiuri care includ uleiul de măsline, uleiul de avocado, de soia și multe altele. Acestea conțin acizi grași nesaturați care odată expuși căldurii și răcirii de prea multe ori, încep să formeze diferite legături care pot fi traduse în acizi grași care cresc inflamațiile în organism și care pot duce la apariția bolilor cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: Mixul de alimente sănătoase care te scapă de burtă!
Dacă consumăm pește pentru a combate anemia sau deficitul de B6, trebuie să luăm în calcul faptul că acesta conține piridoxină, cunoscută ca o vitamină B6, care este folosită pentru tratarea mai multor tipuri de anemie și deficit de B6. Doar că această vitamină este sensibilă la căldură, iar când peștele pierde conținutul de apă în urma reîncălzirii, pirodixina este eliminată.
Morcovii, sfecla și verdețurile sunt bogate în nitrați, substanțe atât benefice, cât și dăunătoare sănătății noastre. Dacă prepari alimente bogate în nitrați, temperaturile cresute le transformă în nitrosamine, care sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Din acest motiv trebuie consumate fie crude, fie preparate la o temperatură medie.