Multă lume se ferește de mierea încălzită de teamă că aceasta devine toxică. Mierea adăugată într-un ceai fierbinte, în prăjituri sau colivă este supusă unor temperaturi ridicate care îi pot altera structura chimică.
Atunci când este supusă unor temperaturi joase, de până în 40 de grade Celsius, mierea nu își schimbă culoarea, nici structura chimică, doar consistența. Mierea devine mai fluidă și ușor de consumat.
Potrivit mai multor cercetări, mierea încălzită la peste 40 de grade capătă un compus toxic, hidroxi-metil-furfural, prescurtat HMF. Acest compus este de fapt o aldehidă care se formează în momentul în care mierea se caramelizează sau se rumenește.
HMF este toxic pentru organism, dar cantitatea de HMF din mierea topită este mult mai mică decât din alte produse alimentare pe care le consumăm zilnic.
Același HMF se găsește în orice produs de panificație care conține zahăr. Spre exemplu, aceeași cantitate de zahăr produce de 100 de ori mai mult HMF decât o cantitate similară de miere încălzită.
Dacă pui miere în ceai sau în lapte cald, cu siguranță nu ai de ce să te temi că va fi toxică pentru organism. Singura ta preocupare este originea acesteia. Din contră! Are o mulțime de beneficii binecunoscute.
Mierea folosită în aluaturi și creme fierte, mierea adăugată în laptele care fierbe pe foc sau pentru caramelizarea fructelor poate conține HMF. În acest caz, ea ridică un semn de întrebare. Dar cantitatea de HMF este mult prea mică pentru a provoca stări de rău, greață, dureri abdominale sau boli mult mai grave.