Sigur nu ştiai asta. Ce AVANTAJE au aditivii alimentari

Legislaţia UE prevede că aditivii alimentari trebuie să prezinte avantaje şi beneficii pentru consumator. Prin urmare, aceştia trebuie să contribuie la realizarea unuia sau mai multora dintre următoarele obiective.
Iulian Tudor
13 mai 2017, 04:58
Sigur nu ştiai asta. Ce AVANTAJE au aditivii alimentari

Iată avantajele aditivilor alimentari:

  • conservarea calităţii nutriţionale a alimentului;
  • furnizarea ingredientelor sau componentelor necesare fabricării de produse alimentare destinate unor grupuri de consumatori cu nevoi nutriţionale speciale;
  • sporirea capacităţii de conservare sau a stabilităţii unui aliment sau îmbunătăţirea proprietăţilor sale organoleptice, cu condiţia neinducerii în eroare a consumatorului;
  • contribuţia la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratarea, ambalarea, transportarea sau depozitarea alimentelor, inclusiv a aditivilor alimentari, a enzimelor alimentare şi a aromelor alimentare, cu condiţia ca aditivul alimentar să nu fie utilizat pentru mascarea materiilor prime defectuoase sau pentru acoperirea unor practici neigienice, potrivit infocons.ro

Citeşte şi Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi zilnic

Curiozităţi despre aditivii alimentari, dezvăluite de webmd.com:

1. Unii coloranţi alimentari sunt făcuţi din gândaci. CI 75470 nu vă spune nimic. Dar Cochineal? Dar acid carminic? Sau Carmin? Respectivul produs folosit pe post de colorant în prepararea alimentelor şi produselor cosmetice sub denumirea de E120 este obţinut prin uscarea şi zdrobirea unei specii de gândaci din insulele Canare şi Peru. Pentru a obţine 250 g de carmin e nevoie de aproximativ 70.000 de insecte.

2. Ginul tonic are un ingredient folosit şi împotriva malariei. Chinina este o substanţă care anihilează simptomele malariei şi care, totodată, dă gustul amărui din apa tonică. Potrivit legendelor urbane, ginul tonic a fost inventat de ofiţerii britanici pentru a da un gust mai bun medicamentelor împotriva malariei. Folosit în medicamente, chinina are efecte adverse serioase.

3. Sulfiţii pot cauza astm. Sulfiţii păstrează culoarea alimentelor şi îndepărtează bacteriile care pot apărea în vin, fructe uscate, cartofii congelaţi, creveţii proaspeţi, gemuri şi jeleuri. Pentru majoritatea oamenilor sunt inofensive, însă pentru o categorie mică (5%) poate duce la astm. Ca să previi îmbolnăvirea ar fi indicat să ocoleşti produsele pe a căror etichetă scrie dioxid de sulf, sulfit de sodium (potasiu), bisulfit sau metabisulfit.

Citeşte şi Substanţe chimice care îţi dau peste cap hormonii

Aditivi alimentari pe care şi tu îi consumi fără să ştii de ei:

Aditivi alimentari #1: Şelac. Toată lumea ştie că şelacul se foloseşte în industria prelucrării lemnului. Este o răşină naturală provenită din grăsimi animale (mai exact din excrementele unei insecte tropicale – Kerria lacca) sau obţinută prin procesare chimică care se foloseşte la lustruirea mobilei sau a instrumentelor muzicale. Ştiai însă că se foloseşte şi în alimentaţie? Mai exact la prepararea unora dintre jeleuri. Se pare că „ingredientul” este folosit de unii exportatori şi pentru luciul extrem de îmbietor al fructelor.

Aditivi alimentari #2: Cărbunele animal. În mod normal zahărul nu este alb. El este trecut prin mai multe procedee prin care este „decolorat”, iar unii producători folosesc filtre din cărbune animal (provenit din oase de vită uscate la soare).

Citeşte şi Aditivi alimentari de care ar trebui să te fereşti

Aditivi alimentari #3: Carminul. Carminul este o altă substanţă naturală. În sensul că e obţinută din cochilia unui gândac din natură, asemăntor cărăbuşului. Carminul este folosit şi în colorarea alimentelor, nu numai la manichiură. Dacă azi ai mâncat ceva roşu, e posibil să fi fost de la carmin. Cum se obţine această substanţă? Ei bine insectele se expun la soare puternic sau se fierb, apoi se pun la uscat, se transformă în pudră şi se bagă la cuptor pentru a obţine un maxim de culoare. De obicei ouăle acestor insecte au o concentraţie mai mare de carmin. Ce se colorează cu carmin? Iaurturile, produsele de patiserie etc.

Aditivi alimentari #4: Arome naturale. Pentru că mulţi oameni au intrat în isteria alimentaţiei sănătoase şi sunt atenţi la etichete, s-a găsit soluţia: distragerea atenţiei cu eticheta „Arome naturale”. Când cumperi un suc de portocale pe care vezi scris „Arome naturale” eşti tentat să crezi că aromele vin de la portocale. Greşit. Termenul „arome naturale” poate însemna orice. Şi urina de pisică e naturală. Aşa că nu te relaxa dacă vezi o astfel de etichetă. Dimpotrivă! Ştiai că unele îngheţate conţin spermă de ţap? Ştiai că în unele restaurante din Franţa, cartofii se prăjesc în untură de raţă sau de cal? Poate nega cineva aroma naturală?!

Aditivi alimentari # 5: Bacteriofage. În Statele Unite a fost aprobată în 2006 utilizarea bacteriofagelor pentru uciderea microbilor din carnea folosită la prepararea hamburgerilor, cremvurştilor şi a cârnaţilor. Mai exact pe carne se pulverizează un mix de virusuri bacteriofage care elimină microbii cu potenţial de risc.

Citeşte şi Aditivii alimentari din pâine, extrem de periculoşi pentru sănătate

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?