Loboda ajută la curățarea sângelui și la alimentarea organismului cu vitamine și minerale. Planta este o veritabilă sursă de vitamina C Frunzele de lobodă conțin de două ori mai multă vitamina C decât lămâia. Pe lângă aceasta, frunzele de lobodă mai conțin fier, calciu, magneziu, fosfor zinc, seleniu, dar și cantități semnificative de vitamina K.
Consumată în mod frecvent, loboda ajută la reglarea procesului de digestie și oferă cardiovasculară. Specialiștii susțin faptul că reduce riscul de accident e vasculare.
Frunzele de lobodă nu conțin foarte multe calorii, iar din acest motiv se recomandă includerea lor în curele de slăbire. De asemenea, planta contribuie semnificativ la detoxifierea organismului. Consumul de lobodă are efecte diuretice și laxative. Mai mult decât atât, planta remineralizează, vitaminizează și energizează organismul.
Datorită pigmentului roșu se confirmă faptul că loboda este o plantă bogată în antioxidanți care ajută la regenerarea organismului și imunizarea acestuia în fața anumitor afecțiuni.
Infuzia de lobodă este indicată persoanelor care suferă de afecțiuni la nivelul plămânilor. Mai mult decât atât, aceasta este indicată și când ne confruntăm cu durerile de stomac.
De asemenea, consumul frecvent de lobodă previne constipația, contribuie semnificativ la regenerarea mucoasei gastrice în cazul ulcerului și previne dezvoltarea cancerului de colon. Pe lângă toate acestea, loboda are un rol benefic pentru rinichi, ajutând la eliminarea toxinelor, a excesului de săruri și apei. Loboda combate creșterea colesterolului. Ajută la ameliorarea acneei, astmului, tusei și alergiilor și încetinește procesul de îmbătrânire.
CITEȘTE ȘI: Ceai din frunze de viţă de vie. Reţeta care te ajută să slăbeşti şi îţi protejează sistemul circulator
Loboda are un gust ușor acid, însă, în combinație cu alte alimente, capătă o savoare special și proaspătă. Daca preferi să mănânci lobodă gătită, cea mai ușoară soluție este să o prepari sub formă de ciorbă, un fel de mâncare ușor și răcoritor pentru vară. De asemenea, poți combina loboda în diverse mâncăruri, împreună cu alte verdețuri, cum ar fi spanacul, urzicile, sfecla roșie sau păstârnacul. Poți consuma lobodă și sub formă de infuzie din frunzele uscate, pentru a curăța rinichii și vezica urinară.
Cu toate acestea, specialiștii recomandă să profiți de lobodă și în stare crudă, în salate sau sucuri proaspete. O poți combina cu legumele tale preferate sau cu alte frunze verzi, dar și cu fructe, nuci, migdale sau brânzeturi, pentru puțină diversitate. Pentru preparare, loboda se spală sub jet puternic de apă rece, apoi se lasă la uscat într-o sită și se șterge cu un prosop uscat, dacă se dorește accelerarea procesului de uscare.