Cerbilor le cresc coarnele imense în doar șase luni. Cerbul este un mamifer erbivor care face parte din familia Cervidae. Aceasta cuprinde aproximativ 45 de specii printre care se numără și renul, elanul, dar și căprioara.
Cervidae este o familie total diferită față de alte erbivore sau rumegătoare și asta datorită coarnelor deosebite care nu se aseamănă deloc cu cele ale oilor, vacilor sau a caprelor.
Acestea sunt alcătuite din keratină, aceiași substanță pe care o au oamenii în unghii și păr. Ele sunt caudice, adică cresc și cad, după un ciclu anual extrem de stabil.
Coarnele cerbilor cresc pe cilindrii frontali care se dezvoltă încă din primele luni de viață. Prima pereche de coarne începe să crească când cerbul are vârsta de un an. Iar ciclul anual de creștere este direct influențat de fotoperioadă, adică de alternanța zi-noapte.
Concret, creierul cerbului are un fel de mecanism ce măsoară perioada de lumină și întuneric, acesta îl ajută să controleze producţia hormonului masculin de reproducere, adică testosteronul care este extrem de important deoarece controlează creşterea coarnelor.
De regulă, ciclul de creștere al coarnelor începe imediat după topirea zăpezii, odată cu creștere zilei. Ciclul de creștere al coarnelor cerbilor este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai rapide creșteri de țesut la mamifere și asta pentru că datorită luminii solare, zilnic coarnele câștigă trei centimetrii.
Astfel, într-o lună de zile ramura ochiului deja se va dezvolta pe prăjină. Peste încă o lună, ramura de gheţuri va fi vizibilă şi ea, iar în șase luni coarnele sunt dezvoltate complet.
Pe toată durata verii atunci când procesul de creştere al coarnelor este în plină desfășurare cerbii trăiesc în grupuri separate sau solitari și își limitează foarte mult călătoriile. În această perioadă, coarnele sunt pline de nervi adică sunt puternic vascularizate şi sunt acoperite cu o piele păroasă cu aspect catifelat.
Daniel Stoica administratorul Fermei de cerbi și ciute din Poiana Neamțului explică pe larg cum se desfășoară procesul de creștere al coarnelor unui cerb.
”Dacă am spus că cerbii își schimbă coarnele în fiecare an, practic o pereche de coarne are un ciclu de viață de un an de zile e logic, nu? Acest an trebuie să îl împărțim în două etape relativ egale, respectiv șase luni de zile regenerare completă de la 0 la 100%. În șase luni de zile îi cresc coarnele la loc și în șase luni de zile le poartă la stadiul acesta de solid. Întregul ciclu începe și se încheie primăvara, când se topesc zăpezile, toți cerbii din specia cerbului comun leapădă coarnele. Efectiv le cad de pe așa-numitele rozete și din același loc le cresc o pereche nouă”, a explicat Daniel Stoica, administratorul Fermei de cerbi și ciute din Poiana Neamțului.
@revista.ferma 🦌Evoluția coarnelor unui Cerb! Locație: Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului. Prezentare realizată de Daniel Stoica #ciute #cerbi #caprioare #cerblopatar #revistaFERMA #ferma #vanatoare ♬ original sound – revista.ferma
Ca să înțelegem mai bine cum cresc coarnele unui cerb, Daniel Stoica a făcut o cronologie a întregului proces de regenerare cu ajutorul lui Wili, masculul dominant şi cel mai mare din turma de cerbi și ciute din poiana Neamțului.
”Și pentru a face procesul și mai interesant i-am făcut lui Wili un timeline: martie, aprilie, iunie, iulie, august. Și în august observăm că puful care a învălui construcția pe perioada regenerării este eliminat. E o procedură mai sângerie vă explic imediat și de ce. Să nu înțelegem că le cred oase din cap! Coarnele sunt formate din keratină, aceiași substanță pe care o avem și în unghia și părul omului, iar regenerarea coarnelor are loc sub o formă cartilaginoasă în această etapă. E un cartilaj, cum avem noi la urechi, foarte moale și foarte puternic vascularizat, circulă sângele prin aceste coarne foarte intens. Facilitează pe de o parte creșterea explozivă, coarnele cresc între 1 și 3 cm pe zi. De asemenea facilitează depunerea de keratină de la miez înspre exterior. Deci odată cu creșterea coarnelor, construcția se și consolidează, se întărește”, a mai spus administratorul Fermei de cerbi de la Poiana Neamțului.
Citește și Șacalii au atacat și au făcut ravagii în satele de pe malul râului Mureș