Gulia nu îngrașă, nu cade greu la stomac și nu afectează bila. Gulia are zero colesterol, zero zaharuriși doar 0,2 grăsimi, la sunt de grame. De asemenea, gulia conține potasiu, magneziu, calciu sodiu, fier, mangan și cupru. Toate acestea fiind foarte importante echilibrul organismului.
CITEȘTE ȘI: Ridichea, cea mai bună legumă pentru detoxifiere. Ce alte beneficii mai are și cât de des să o consumați
Această legumă are multă vitamina C, astfel că îți oferă 140% din valoarea zilnică recomandată și contribuie la o vedere mai bună datorită proprietăților ei.
Datorită conținutului de fosfor, gulia are un rol crucial în întărirea sistemului imunitar. Leguma ajută și la menținerea sănătății dinților și gingiilor.
Are rol antioxidant, elimină toxinele din corp şi stimulează acţiunea enzimelor care ne protejează de cancerul de colon. Ba mai mult, reduce efectul hormonilor estrogeni şi scade riscul de cancer de sân.
CITEȘTE ȘI: Sigur nu știai asta! Ce beneficii uimitoare ascunde loboda! De ce este bine să o consumăm frecvent
Siropul de gulie poate face minuni în afecţiunile respiratorii: crize de astm, bronşită etc. În plus, poate fi un adevărat stimulent sexual. Mai mult decât atât, sucul natural de gulie combate contractile musculare și atenuează durerile cauzate de acestea. Potrivit unor studii recente, gulia scade cu 25% riscul de cancere ovariene și cu 12% riscul de cancer testicular și de prostată.
Nu este recomandată celor care suferă de afecțiuni ale tiroidei, deoarece conține glicosinolați, ce împiedică asimilarea iodului de către tiroidă.
Guliile se pot păstra nespălate în frigider într-o pungă de plastic timp de o săptămână sau chiar mai mult. Dacă frunzele sunt proaspete ele pot fi folosite în salată. Gulia poate fi consumată crudă, fiartă sau coaptă; gulia fiartă este foarte digerabilă. Gulia aduce o aromă specială unor ciorbe, iar gulia murată este o delicatesă. Sucul de gulie este foarte vitalizant dar trebuie amestecat în proporție de ¼ cu alt tip de suc, de exemplu de morcovi sau mere.