Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, a fost dus joi din arest la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în această cauză, scrie Mediafax.
Sile Cămătaru nu a fost însă audiat, întrucât avocata acestuia nu a putut veni joi la DNA, acesta fiind dus înapoi în arest fără a da o declaraţie, au spus sursele judiciare.
Procurorii DNA au suspiciuni că eliberarea condiţionată a lui Sile Cămătaru ca urmare a faptului că un procuror nu a contestat decizia de fond a Judecătoriei Giurgiu ar fi fost urmarea unei fapte de corupţie, au precizat sursele citate.
Procurorii anticorupţie fac cercetări prealabile în acest dosar. Sursele citate nu au putut preciza dacă în această cauză sunt vizaţi judecători, procurori sau poliţişti.
Vasile Balint este arestat într-un alt dosar, instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, alături de fratele acestuia, Ion Balint, şi alte 27 de persoane din clanurile Cămătarilor şi Sportivilor.
În această cauză se fac cercetări faţă de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.
În 23 noiembrie 2012, Sile Cămătaru a fost eliberat din penitenciar, după ce Judecătoria Giurgiu i-a admis o cerere de eliberare condiţionată, întrucât a executat nouă din cei 13 ani de închisoare la care fusese condamnat.
Instanţa dispusese în 19 noiembrie 2012 că Sile Cămătaru poate fi pus în libertate, decizie rămasă definitivă întrucât nu a fost contestată de procurorul de caz.
Cu puţin timp înainte să fie eliberat condiţionat din închisoare, în urma deciziei instanţei, Sile Cămătaru fusese considerat un deţinut model şi de judecătorul delegat la Penitenciarul Rahova, care a hotărât ca acesta să-şi execute pedeapsa după un regim mai uşor, destinat deţinuţilor cu pedepse uşoare, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Astfel, în 9 noiembrie 2012, Sile Cămătaru, care era încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, în regim de maximă siguranţă, a fost înştiinţat oficial că regimul său de detenţie a fost uşurat şi urmează să fie transferat la Penitenciarul Jilava, unde există sistem semideschis.
„În aceeaşi zi, deţinutul a fost transferat şi a primit, pe lângă dreptul la muncă, drept de care acesta nu a profitat nicio zi, posibilitatea de a se mişca liber între zidurile închisorii, având, în majoritatea timpului, uşa celulei deschisă”, precizau sursele citate.
La zece zile de la uşurarea regimului de detenţie, respectiv în 19 noiembrie 2012, Sile Cămătaru a fost transportat la Giurgiu, unde a avut termen pentru judecarea cererii sale de eliberare condiţionată, după care a fost adus din nou la Jilava.
Sile Cămătaru a fost reţinut în Germania la jumătatea lunii mai a anului trecut, în timp ce se afla într-o maşină, după ce în 11 mai 2012 instanţa supremă l-a condamnat definitiv la 13 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost judecat alături de fratele lui, Ion Balint, de rude şi de apropiaţi, pentru fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.
CITEŞTE: MĂRTURIILE tinerelor obligate de Cămătari să se prostitueze: Erau bătute şi violate VIDEO