Silvergate, în calitate de membru al Rezervei Federale, este o bancă importantă din lumea crypto, care este listată la bursa din New York și care a avut mult de suferit în ultimul an, datorită declinului valorii criptomonedelor, dar și din cauza imploziei exchange-ului FTX. Mai exact, acțiunile Silvergate au scăzut cu 88% pe parcursul anului trecut.
Creditorul din California a înregistrat pierderi de aproape un miliard de dolari în Q4 din 2022, după ce investitorii au intrat în panică pe fondul prăbușirii FTX, exchange-ul fondat de Sam Bankman-Fried, care se află în centrul unei investigații federale masive de fraudă. Clienții Silvergate au retras depozite din criptomonede în valoare de 8 miliarde de dolari în prima lună a anului 2023.
Silvergate a vândut datorii în valoare de 5,2 miliarde de dolari, cu o pierdere de 718 milioane de dolari, pentru a face față retragerilor clienților și a strânge numerar. În plus, grupul a decis concedierea a 200 de angajați, ceea ce reprezintă 40% din forța de muncă avută înainte de acel moment.
Inevitabil, toate aceste evenimente au tras în jos piața criptomonedelor, care se bucurase de o perioadă pozitivă în primele două luni ale anului 2023. Bitcoin se află în acest moment la -67.5% față de ATH, valoarea maximă all-time high fiind atinsă în noiembrie 2021.
Pe lângă faptul că intrase sub controlul parlamentarilor americani, Silvergate mai are o altă problemă majoră: este vorba despre implicarea sa în cazul de spălare a $425 de milioane, care s-a efectuat pe conturile clienților săi din America de Sud, în perioada septembrie 2021 – iunie 2022.
După toate aceste evenimente, conducătorii de la Silvergate au anunțat că în curând își vor închide operațiunile: „Având în vedere evoluțiile recente din industrie și de reglementare, Silvergate consideră că o lichidare ordonată a operațiunilor băncii și o lichidare voluntară a băncii este cea mai bună cale de urmat”, a declarat compania într-un comunicat.
Creditorul american a spus că toate depozitele clienților vor fi rambursate integral, însă compania nu a precizat cum intenționează să rezolve cererile de despăgubire împotriva activității sale.