Silvio Berlusconi ar putea să ajungă la un centru de îngrijire a bătrânilor cu dizabilităţi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi-ar putea ispăşi condamnarea impusă de Curtea Supremă pentru fraudă fiscală la un centru de îngrijire a bătrânilor cu dizabilităţi aflat la câţiva kilometri de casa lui din Arcore (Milano).
Alina Costache
11 apr. 2014, 07:03
Silvio Berlusconi ar putea să ajungă la un centru de îngrijire a bătrânilor cu dizabilităţi

Fostul Il Cavaliere (titlu onorific care i-a fost retras în martie) ar trebui să realizeze această muncă în folosul comunităţii doar o dată pe săptămână, în cursul dimineţii sau seara. Propunerea a fost făcută de Biroul pentru Executarea Pedepselor în Exterior, dar urmează să fie confimată de Tribunalul din Milano. După condamnarea definitivă la patru ani de închisoare (din care trei suspendaţi pentru o amnistiere din 2006), fostul premier trebuia să-şi ispăşească pedeapsa în arest domiciliar sau prin prestaţii sociale. Până la urmă, Berlusconi a ales a doua opţiune, pentru că detenţia la domiciliu l-ar împiedica să se exprime public, după cum scrie vineri cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

„Să-i ajut pe cei bolnavi psihic şi mental să-şi regăsească speranţa” – acesta este cel mai scump deziderat al lui Silvio Berlusconi, care doreşte să realizeze acţiuni de interes general pentru a-şi ispăşi pedeapsa pentru fraudă fiscală în afacerea Mediaset. Orice, cu excepţia unei pedepse care i-ar interzice să se exprime public, au cerut avocaţii săi judecătorilor de la Milano, care trebuie să se pronunţe până marţi.

În orice caz, magnatul consideră că este vorba de o pedeapsă umilitoare. Şi devastatoare pentru imaginea lui având în vedere că în ultimul timp el a vrut să pară ca un fel de părinte al patriei, dispus să colaboreze cu actualul premier, Matteo Renzi, la reformele instituţionale. Acum Berlusconi se vede obligat să realizeze o muncă în folosul societăţii pentru ‘a favoriza reinserţia sa’, ca şi cum ar fi vorba de un infractor de drept comun.

În ultimul timp el le-a repetat apropiaţilor: ‘Cum poate fi umilit în asemenea măsură un om de afaceri care a dat de lucru la 50.000 de familii, care a creat televiziunea liberă în Italia, a reprezentat ţara în întreaga lume şi a vorbit chiar în faţa Congresului SUA?’

Procurorul general al Italiei, Antonio Lamanna, şi-a dat acordul privind realizarea unei prestaţii sociale propusă de echipa de avocaţi ai lui Berlusconi, însă cererea urmează să fie examinată de Tribunalul de Supraveghere Penitenciară din Milano. Referitor la data când se va lua decizia finală, preşedintele tribunalului, Pasquale Nobile de Santi, a declarat presei italiene că va face el însuşi publică sentinţa în interval de între 5 şi 15 zile.

La 1 august anul trecut, pentru prima dată în lunga sa istorie judiciară, fostul premier a fost condamnat de manieră definitivă la patru ani de închisoare (dintre care trei cu suspendare), pentru o fraudă fiscală în valoare de 7 milioane de euro. Vârsta sa înaintată (78 de ani) îi permite să evite celula de închisoare. În schimb, tribunalul pentru aplicarea pedepselor, care s-a reunit joi după-amiază la Milano, are posibilitatea de a-l condamna la detenţie supravegheată la domiciliu, cu interdicţia totală de a comunica în exterior, sau la munci de interes public, care nu ar trebui să depăşească zece luni şi jumătate, dat fiind reducerea automată a pedepselor.

Programul de lucru pe care va trebui să-l respecte liderul formaţiunii Forza Italia va fi foarte flexibil şi îi va afecta marginal activitatea politică în perspectiva campaniei electorale pentru alegerile europene din 25 mai. La 18 martie Curtea Supremă a confirmat sentinţa de doi ani care îl împiedică să ocupe funcţii publice şi să se prezinte drept candidat la alegerile europene.

Potrivit le Figaro, Silvio Berlusconi este paralizat de ideea excluderii din dezbaterile electorale. El nu suportă să fie privat de timpi de emisie sau de reuniuni politice. De aceea, Berlusconi îi acuză pe magistraţi că sunt ‘braţul judiciar al forţelor de stânga care doresc să-l împiedice să-şi desfăşoare campania’. Însă acum el o face în surdină, fără să-şi lanseze diatribele obişnuite împotriva judecătorilor şi cruţând guvernul.

Acesta este un Berlusconi destul de insolit, care încearcă să-l convingă pe Matteo Renzi de bunele sale intenţii. Fostul ‘il Cavaliere’ l-a sunat pe Renzi săptămâna aceasta, pentru a-l asigura că va continua să-i susţină reformele, începând cu reforma electorală, asupra căreia ei au convenit încă în ianuarie.

În realitate, Silvio Berlusconi este destul de destabilizat de refuzul preşedintelui Italiei de a-i acorda graţierea. El, Berlusconi, liderul unei importante forţe politice şi ‘singurul care poate să garanteze susţinerea Forzei Italia pentru reformele lui Matteo Renzi’, s-a ‘umilit’ la 2 aprilie, când l-a vizitat pe preşedinte la Quirinal. Însă Giorgio Napolitano a rămas inflexibil. Şeful statului italian intenţionează cu atât mai puţin să-i acorde imunitate lui Berlusconi cu cât se profilează alte procese şi condamnări.

O discuţie între doi dintre principalii colaboratori, captată fără ştirea lor, dezvăluie angoasele pe care le traversează Silvio Berlusconi. ‘Îl doare genunchiul, merge greu şi este angoasat de apropierea datei de 10 aprilie (când ar putea fi emisă sentinţa) şi nu ştie cum să scape din strânsoarea mortală a lui Matteo Renzi, care-l distruge’, îi spunea consilierul său politic Giovanni Toti uneia dintre liderele Forzei Italia, Mariastella Gelmini.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'