Dacă va primi votul favotabil al plenului Senatului, Barbu o va înlocui în CNI pe Lidia Barac, care şi-a dat demisia din Consiliu.
La audierea în cadrul comisiei, acesta a precizat că de profesie este judecător de contencios administrativ, ceea ce înseamnă că are experienţă în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei din domeniul conflictelor de interese. De asemenea, senatorii jurişti au adoptat un raport favorabil pentru numirea Alinei Barbu ca membru supleant în CNI în locul lui Gabriel Tănăsescu, care a demisionat anterior din Consiliu.
În timpul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), le-a recomandat celor doi candidaţi să ia în calcul posibilitatea elaborării unui studiu care să explice situaţiile de incompatibilitate şi modul în care trebuie completate declaraţiile de avere, studiu care ar putea reprezenta baza pentru o modificare ulterioară a legislaţiei în vigoare.
Social-democratul a susţinut că acest lucru ar fi necesar în condiţiile în care legile care vizează aceste aspecte au fost elaborate „heirupist” şi sub presiunea anumitor „factori”.
„Textele de lege care vizează incompatibilităţi, interdicţii, declaraţiile de avere, au fost făcute în general în grabă (…) şi la presiune din diverse părţi. În practică s-a dovedit că oameni de bună-credinţă fie nu completează suficient de bine, fie încurcă rubricile, de unde şi posibilitatea de interpretare fantastic de largă. Chiar noi avem dificultăţi în momentul în care ni se solicită o opinie cu privire la ce ar trebui să facă. Opiniile sunt împărţite şi din acest aspect nu vă împiedică nimic să realizaţi o lucrare teoretică despre acest lucru”, a fost de părere senatorul.