Silviu Prigoană a descris cum vede el un model de învățământ de succes și de ce ar trebui introduse noi materii în programa școlară.
„Primul lucru pe care l-au învățat cei patru copii ai mei a fost să înoate. Înoată foarte bine, le prinde bine lor. Și asta le spun multor părinți cărora le-au murit copiii înecați. Că n-au știut să înoate. Eu aș scoate multe materii din învățământ. Spre exemplu, aș scoate religia și aș introduce ora de înot. Dacă nu știi „Înger, îngerașul meu”, n-a murit nimeni. Dacă nu știi să înoți și ai căzut în apă, ai murit. Cu siguranță.
Și atunci ne gândim ce e bine pentru noi și viitoarele generații. E bine pentru noi cineva să ne plătească nouă la Fondul de Pensii. Dar dacă noi nu-i învățăm să înoate și îi învățăm matematici superioare, când or să meargă la mare, la 18-19 ani, după ce au investit și statul și părinții în el, o să moară înecat și nouă nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile.
Lucrurile importante pentru viață nu se învață în școală. Igiena s-a scos cu desăvârșire, care ar trebui să fie o materie din clasa I până termină liceul. Opt clase oblilgatorii, în rest nimic obligatoriu, faci numai dacă vrei, și din clasa a opta trecut pe meserii. Până atunci el trebuie să învețe să scrie, să citească, să socotească. Totul făcut în 4-5 ore de curs pe zi și după liber.
Eu am reușit să fac lucrurile astea cu copiii mei, dar norvegienii au reușit mult mai bine decât mine. Ei au patru ore de curs pe zi, din care una e masa. Din clasa I până termină liceul. Și sunt cei mai performanți de pe planetă. Copilul își alege din 500 de materii 4 pe an”, a declarat Silviu Prigoană.