Silvoița, un secret de generații al bucătăriei românești. Cum se prepară delicatesa tradițională supranumită „mierea prunelor”

Silvoița sau "mierea din prune" este o delicatesă tradițională, a cărei rețete, păstrată cu sfințenie de bunicii noștri, include numai prune, iar prepararea durează două zile.
Ruxandra Rădulescu
22 sept. 2021, 14:19
Silvoița, un secret de generații al bucătăriei românești. Cum se prepară delicatesa tradițională supranumită

Silvoița sau „mierea din prune” este o delicatesă tradițională românească, care se prepară exclusiv din prune bistrițe, fără zahăr, conservanți sau alte ingrediente specifice dulciurilor din comerț.

Acest desert, a cărui rețetă a fost păstrată de generații de bunicii noștri, este un magiun sau o marmeladă din prune, care în timp a purtat mai multe denumiri, în funcție de zona rurală în care a fost preparat. Astfel „mierea prunelor” mai este cunoscut și ca, iz, liptar, macun, măgiun, picmez, picnez, povidlă, silvoiţă, silvoiz, szilvaiz sau ţiribic. Silvoița este originară din zona Ardealului , iar această denumire a fost dată de oamenii Sălajului,

Prepararea silvoiței este unul dintre cele mai fascinante aspecte al acestui desert, deoarece presupune un adevărat ritual, care durează două zile și la care participă întreaga familie.

Pentru obținerea silvoiței adevărate se folosesc numai prune bistrițe, extrem de coapte, aproape uscate, care păstrează o aromă puternică și sunt extrem de dulci. Acestea obișnuiau să fie culese în octombrie, însă din cauza schimbărilor climatice, prunele bistrițe potrivite pentru silvoiță se coc mai devreme, așa cum susține și Mircea Groza, renumit bucătar în gastronomie tradițională.

Mircea Groza este unul dintre maeștrii bucătari de la noi din țară a cărui preocupare de bază este păstrarea rețetelor tradiționale românești, el a vorbit despre secretele preparării silvoiței autentice.

„Se folosesc prune bistriţe foarte coapte, de-a dreptul stafidite, care-s mai dulci şi din care iese o silvoiţă mai gustoasă. Pe vremuri, bătrânii le culegeau abia în octombrie, dar acum, cu schimbările climaterice, oamenii se apucă mai repede de treaba asta”, afirmă Groza.

Fructele se pun într-un ceaun sau o căldare și se fierb timp de două zile, neîncetat, iar pasta de fructe trebuie amestecată încontinuu, ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să vegheze zi și noapte la prepararea silvoiței. Acest ultim aspect face ca „mierea prunelor” să fie rezultatul unui efort colectiv, deoarece toți membrii familiei se implică pe rând la prepararea silvoiței.

„După ce se dejdioacă (se scot sâmburii – n.n.), se pun pe rând într-o căldare de aramă, cu o vârtelniţă de lemn în interior, care era acţionată cu ajutorul unei prelungiri care se manevrează continuuu, stânga-dreapta, pentru a nu permite compoziţiei să se prindă de fundul vasului ori să se afume”, explică expertul în bucătărie tradițională.

Ritualul de fierbere al silvoiței este unul complex și presupune muncă grea. Silvoița se prepară, conform obiceiului, la foc de lemne, în nopțile răcoroase de toamnă, iar familia și ceilalți participanți amestecă fără încetare, cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unui mecanism, pentru ca prunele să nu se prindă de fundul ceaunului. Căldarea cu fructe se așează într-o groapă din pământ, în care se face focul.

Silvoița, o trudă care durează până la 48 de ore : „Secretul este să nu te grăbeşti”

Tradiția spune că bărbatul casei trebuie să facă focul pentru prepararea „mierii de prune”, care trebuie să fie neapărat domol, pentru ca pasta de fructe să nu se ardă. Femeile sunt primele care încep să învârtă pe rând silvoița, în timp, compoziția va deveni din ce în ce mai tare și mai greu de amestecat, astfel că bărbații vor prelua această sarcină.

„Secretul este să nu te grăbeşti, să asiguri un foc blând, pentru că altfel rişti să compromiţi silvoiţa”, atenționează specialistul în bucătărie tradițională.

Pasta de fructe se fierbe foarte mult, în jur de 40-48 de ore, astfel ca, în final, din 6 găleți de prune fără sâmburi, va rămâne doar una care va conține adevarata silvoiță, „mierea prunelor.”

După multă trudă, silvoița va căpăta o culoare aproape neagră, textura va fi foarte densă, astfel că atunci când întorci lingura în jos compoziția nu va cădea, acestea sunt semnele care arată că „mierea prunelor” este în sfârșit gata. O tânără femeie din Sălaj, care a păstrat tradiția preparării silvoiței, spune că amestecul trebuie să treacă „testul farfuriei.”

„Când o pui în farfurie, întorci farfuria cu susul în jos, iar compoziţia nu se desprinde, este semn că silvoiţa este gata. Atât de groasă trebuie să devină, încât să o poţi tăia cu cuţitul. Din 100 de kilograme de prune, ies în jur de 20 de kilograme de magiun”, menţionează Ligia Alexandra Bodea, o tânără păstrătoare de tradiţii din Sălaj, pentru Adevarul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Avertisment pentru cei care stau în blocuri construite înainte de 1990. S-a demontat un mare mit: “N-am reușit să găsim nicio clădire care să aibă așa ceva”
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte