Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre țăranul clasic, din zona rurală, care nu a dat țara pentru modernismul de la oraș, ci și-a dedicat viața pământului muncit cu sudoarea frunții.
În cadrul unui interviu emoționant și plin de învățături prețioase, realizat de Dana Budeanu, Petre Daea a vorbit despre țăranul tradițional, despre faptul că acesta nu are frică de nimic altceva înafară de divinitate, dar și care este modelul după care se iau bărbații de la țară.
„Țăranul rămâne sfânt. Noi trebuie să ne uităm acolo unde este izvor, iar izvorul este la țară. Să ne adăpăm, că este un izvor cristalin, curat, cu temperatură constantă și este continuu, nu se întrerupe, pentru că lipsa de continuitate în programe ne-a produs și dezamăgirea și mersul societății. Țăranului nu îi e frică de nimic. Să le fie doar rușine, dar fără frică, de Dumnezeu, da. Frica de Dumnezeu e raportul conștinței tale față de ceea ce faci și să nu îi profduci rău semenului tău.
Uitându-se la taică-su. Eu m-am uitat la tatăl meu și-l văd și acum lângă mine. Acel om hotărât, care spunea așa: „Copile, astăzi facem ce trebuie, asta, asta, asta”. Căutai tu una-alta, să faci ce trebuie, adică te formezi prin exemplul părintelui și prin dorința de a împlini și ce ți-ai propus. Dacă eu mi-am propus să fac ceva astăzi, indiferent ce se întâmplă, faci. Astăzi e zi, nu pierde ziua”, a declarat Petre Daea, cu vorba domoală, dar plină de înțelepciune și tâlc.
Întrebat cum se păstrează integre și de durată relațiile sentimentale de la țară, Petre Daea a dezvăluit cum se desfășoară o căsnicie clasică.
„Bărbatul de la țară nu lasă inițiativa femeii. Inițiativa e a bărbatului. Nu îi lasă inițiațiva acțiunilor grele, le ia el și le înțelege soția imediat, nu se comentează, pentru că este o înțelegere perfectă a faptului că e rostul lui, e rolul lui să facă tot ce e greu, altminteri nu ești bărbat. Nici femeia nu introduce bărbatul în treburile ei.
Ce fenomen formidabil e să faci copii. Să îi porți în pântec nouă luni, este extraordinar! Mulți încearcă să explice asta. La țară nu se va rupe niciodată, pentru că se respectă rânduiala. Viața este ca o intersecție foarte aglomerată, unde trebuie neapărat să existe un semafor, un semafor ce se alimentează din conștiiința fiecăruia, din normele civice, din conduită, în așa fel încât să se desfășoare bine acțiunea. Metroul se oprește în stație, dar nu stă, pleacă”, a mai spus Petre Daea, ministrul din guvernul Ciucă ce a avut cea mai mare expunere publică, potrivit MediaTRUST.