O sibiancă în vârstă de 54 de ani a povestit experința amară pe care a trăit-o câteva zile cât a lucrat la Simigeria Luca din Sibiu.
„Am încercat să mă angajez la Simigeria Luca, locația de pe strada Mihai Viteazu, în prima jumătate a lunii februarie. Înainte de 12 februarie, am avut un fel de interviu cu o doamnă Mariana în care mi-a spus că va trebui să lucrez o zi și o zi să stau acasă și că o să am pauze în timpul programului. M-am dus luni la serviciu, iar un manager de acolo m-a întrebat dacă stau tot programul de 14 ore. Eu am rămas șocată și i-am spus ce-mi spusese acea dnă Mariana, dar m-a privit și mi-a spus că el crede că nu am înțeles eu bine. Au sunat-o pe dna Mariana, care a început să spună că nu am înțeles eu bine și că trebuie să vin în fiecare zi până joi la acel program de 14 ore pe zi. Pentru că aveam nevoie de serviciu m-am dus, dar miercuri seara a sunat dna Mariana și mi-a spus să vin și vineri tot 14 ore. Programul nostru era de la 6.00 dimineața până la 20.00 seara.”, a povestit femeia pentru Turnul Sfatului.
Citește și: Cea mai ieftină gustare a dimineții, periculoasă pentru sănătate! Ce spun medicii despre clasicii covrigi
Femeia spune că a lucrat după acest program luni, marți, miercuri și joi, în a cincea zi a clacat.
„Nu vă pot spune ce dureri de spate am avut. Mergeam și plângeam pe stradă”, povestește ea.
„Nu am primit niciun echipament cât am stat acolo și am stat încălțată în ghete toate cele 14 ore zilnice de lucru, iar pauza a fost doar din gură, pentru că vine lumea încontinuu și nu poți sta sau să pleci. Când mi-a cerut să vin și vineri eu le-am spus că nu mai pot veni. Am rămas acasă în acel weekend, dar am avut dureri groaznice de picioare și de spate”, a mai spus sibianca.
„Fără a face trimiteri la persoane sau cazuri particulare, din deferență față de activitatea pe care o desfășurați și față de cititorii dumneavoastră, precizăm faptul că societatea noastră respectă întru totul obligațiile ce îi revin în calitate de angajator astfel cum acestea sunt reglementate de codul muncii, acordând salariaților toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractul individual de muncă care este în fapt rezultatul negocierilor părților și supus controlului instituțiilor statului cu atribuții în materie”, spun reprezentanții simigeriei.
Inspectorii ITM îi contrazic și spun că nu respectă legea cu privire la programul angajaților.
„O persoană ne-a semnalat nereguli la societatea menționată de dvs. în vederea clarificării aspectelor sesizate, inspectorii de muncă s-au deplasat în teren la punctul de lucru din localitatea Sibiu, pentru efectuarea unui control privind verificarea modului în care angajatorul respectă prevederile referitoare la relațiile de muncă și sănătate și securitate în muncă.
Din verificarea orelor lucrate de salariații, așa cum sunt ele consemnate în declarațiile salarialilor și în foite colective de prezență, reiese că sunt salariați care prestează activitate cate 11, 12, 13, 14 și chiar 15 ore/zi. La locul de muncă controlat, inspectorilor de muncă nu li s-au pus la dispoziție documente din care să rezulte ora de venire și ora de plecare a fiecărui salariat în niciuna din cete două zile în care inspectorii de muncii au vizitat punctul de lucru menționat mai sus.
Din cele arătate mai sus reiese că angajatorul nu respectă prevederile art.115 alin. (2) din Legea 53/2003 republicată, care arată că „Durata zilnică a timpului de munci de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore” și art.56 alic (3) din Regulamentul intern al societăți”, a transmis conducerea ITM pentru Turnul Sfatului.