Simona Bucura-Oprescu a participat la o reuniune bilaterală cu Mathias Cormann, secretar general OCDE. În cadrul discuțiilor, Mathias Cormann a apreciat eforturile depuse de Ministerul Muncii și a felicitat România pentru finalizarea cu succes a evaluării în cadrul Comitetului OCDE pentru Politici Sociale și Migrație (ELSAC). Acesta a subliniat importanța reformelor implementate și alinierea acestora la standardele internaționale şi a evidențiat sprijinul și expertiza oferite de OCDE, subliniind progresele înregistrate de România în domenii-cheie precum integrarea tinerilor pe piața muncii, stabilirea salariului minim, asistența socială şi reforma sistemului public de pensii.
„Mulțumim pentru sprijinul și expertiza acordate! Ministerul Muncii a făcut reforme importante în integrarea tinerilor pe piața muncii, stabilirea salariului minim, asistența socială și sistemul public de pensii, aliniate la recomandările OCDE. Aceste reforme pot fi modele de bune practici și pentru alte state, așa cum și România poate beneficia de bunele practici din alte țări”, a declarat ministra Muncii.
La reuniune a participat și secretarul de stat Luca Niculescu, coordonator național al procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
În plenul Reuniunii ministeriale OCDE ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat că investițiile sociale nu sunt un cost, ci o oportunitate strategică pentru #dezvoltarea sustenabilă și reducerea inegalităților.
„Nicio reformă, nicio măsură de sprijin nu sunt prea costisitoare atunci când vine vorba despre protejarea cetățenilor noștri și despre garantarea unei vieți demne pentru toți. Un stat puternic investește în primul rând în #oameni!”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu.
În ceea ce privește intervenția din sesiunea tematică pe tema „Fertilitatea, longevitatea și tranziția demografică: rolul politicii sociale”, ministrul Simona Bucura-Oprescu a arătat provocările cu care se confruntă țara noastră, dar și măsuri active, precum FIV sau Family Start, și a subliniat că, în calitate de stat candidat la OCDE, România este deschisă să învețe și să aplice bunele practici internaționale.