„Prezentatoarea Antena 1 Simona Gherghe s-a întors recent din vacanță din Italia, acolo unde a mers cu familia. La întoarcere, vedeta a povestit că a avut parte de o adevărată surpriză, și anume să întâlnească mai mulți români decât s-ar fi așteptat.
Simona Gherghe, primele declaraţii după ce şi-a rupt o coastă la schi: „Doare foarte, foarte rău. E ca și cum îmi străpunge cineva un cuțit”
„Ganduri pentru romanii plecati la munca in strainatate…
Suntem de o zi acasa, dupa un drum obositor, dar am ramas cu gandul la oamenii din Ortisei, Tirolul de Sud. La romanii nostri de acolo. Stiu ca in Italia e o comunitate mare de romani, oameni care au plecat de acasa cu gandul la o viata mai buna. Dar atat de multi ca in Ortisei Val Gardena parca n-am intalnit niciunde in Italia. In fiecare restaurant in care am pasit, i-am gasit acolo, la treaba. Chiar m-a intrebat Ana: “mama, dar de ce in Italia toata lumea vorbeste limba romana?” Chiar asa era… Zambitori, amabili, fericiti cand ne-au intalnit, pentru ca le-am amintit de “acasa”. Stiu ca in spatele zambetelor, sunt multe lacrimi de dor si de greu si multa, multa munca. Nimeni nu pleaca de bine de acasa, ci ca sa aduca BINELE acasa.
Oameni buni si dragi, plecati la munca in strainatate, va multumesc si ma gandesc la voi! Sunteti in inima noastra!”, a scris Simona Gherghe pe Facebook.
Peste un milion de români trăiesc oficial în Italia
C0munitatea românească din Italia numără aproximativ 1.200.000 de cetățeni rezidenți, fiind cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, potrivit informațiilor oferite de DRP.
Cei mai mulți români trăiesc în regiunile centrale și de nord, o mare parte dintre ei locuind în regiunea Lazio, cu zona metropolitană a Romei.
Deși românii din Italia au ocupații diverse, cei mai mulți dintre ei activează în sectorul serviciilor, în industrie și agricultură.
În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să-și deschidă firme în această țară, mai ales cei din domeniul construcțiilor și comerțului.
Cetățenii români care trăiesc pe teritoriul Italiei sunt bine integrați, fapt datorat și originii comune a limbilor și apartenenței la aceleași tradiții spirituale.