Simona Gherghe pare acaparată de emisiuni de alcov, dar rămâne ancorată în „treburile cetăţii” şi nu ezită să ia atitudine pe reţelele de socializare atunci când situaţia o impune.
„O femeie naste pe trotuar, in fata unui spital orasenesc. Un spital ca alte sute din tara asta, care nu are serviciu de urgenta de ginecologie, presupun ca nu are urgenta nici de pediatrie. Stirea ne revolta, ne sufocam de neputinta, dar nu-i asa ca nu ne mai mira nimic in tara asta?
Si totusi ce e-n neregula?
Ministrul Sanatatii demite managerul spitalului. Dar ar putea demite tot sistemul, nu? Maine se poate repeta povestea. In Tandarei, in Dorohoi, la Fagaras. Si puneti orice nume de oras, care nu e resedinta de judet”, a scris Simona Gherghe pe Facebook.
‘”Intr-o zi de weekend, la pranz, la Spitalul Grigore Alexandrescu. Vin copii neincetat. Astept cu Vlad in brate, sa ne vina randul la ecografie. Ma uit la cei cativa medici si la asistentele din garda. Cel mai mare spital de urgente pediatrice din Romania. Ma intreb cum fac fata. Adevarul e ca sunt supraoameni. Izbucneste un conflict, o mama nemultumita ca asteapta de doua ore cu copilul mic, cu febra. Il vad pe seful garzii cum incearca sa-i explice ca ei nu sunt supraoameni. Si imi spun in gand ca sunt. Chiar SUNT.
“Stiti care e vina mea? Vina mea e ca sunt aici si ca nu mi-am luat si eu liber, cum fac alti medici, ca doar e weekend! Dumneavoastra loviti in noi, dar noi suntem aici! Loviti in baza piramidei! UPU e baza piramidei! Sistemul e defect! Astia suntem, atatia suntem! In spitalul asta vin copii, in urgenta, de la sute de kilometri! Pentru ca in orasul lor nu are cine sa-i trateze! In fiecare zi imi mai caut cate un motiv sa merg mai departe! Si il gasesc in privirea fiecarui copil pe care pot sa-l ajut! Atatia cati suntem, suntem aici ca sa fie copiii astia bine”…
Ma buseste plansul. I-am simtit disperarea. Nu am apucat sa-i cer permisiunea sa-i dau si numele. Dar eu ii multumesc! Lui si tuturor colegilor sai care, intr-o duminica nebuna, au salvat vieti de copii la Spitalul Grigore Alexandrescu. Cel mai mare spital de pediatrie din Romania.
Asa ca, domnule Ministru, o demitere nu rezolva un sistem putred. Spitalele se scufunda. Aduceti medici, refaceti unitatile de primiri urgente, asigurati garzi peste tot in tara. Tara are nevoie de medici, nu de vorbe!”, a mai scris Simona Gherghe pe Facebook.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că o demisie de onoare sau o demitere a managerului Spitalului Urziceni este ”morală şi potrivită”, după ce o femeie a născut în faţa unităţii medicale. Managerul spitalului respectiv a fost amendat cu 4.000 de lei de către Inspecţia Sanitară de Stat.
Alexandru Rafila a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, cum s-a întâmplat ca o femeie să nască în faţa spitalului din Urziceni. “Personalul care deservea Compartimentul de Primiri Urgenţe nu a acordat niciun fel de asistenţă medicală. Au sunat la 112 ca să preia această femeie gravidă, care mai avea doi copii şi să o transfere la o altă maternitate, pretextând că nu există personal medical calificat în serviciul de gardă. Femeia a plecat neînsoţită. A ajuns în faţa clădirii, în curtea spitalului. Ambulanţa a venit, din fericire, imediat, era foarte aproape şi s-a declanşat naşterea, travaliul. Cei din ambulanţă şi aş vrea să le mulţumesc public pentru profesionalism şi pentru responsabilitate, au asistat această femeie şi s-a ajuns în situaţia în care ea a născut într-un loc total nepotrivit, categoric. Şi copilul şi mama au fost transferaţi la maternitatea din Slobozia. Ei sunt bine, cel puţin până în momentul de faţă, starea lor de sănătate este bună, nu sunt probleme. E un copil de 2800 de grame”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că tot personalul medical trebuie să fie guvernat de principiul umanităţii şi al empatiei. “Acum aş vrea să discut mai puţin despre sancţiuni. Aş vrea să discut despre un principiu pe care nu o să putem să îl modificăm, indiferent câte sancţiuni vom da. E vorba de principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical, cel al umanităţii, al empatiei, al responsabilităţii în faţa unui om care are nevoie de ajutor. Pentru că nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci discutăm despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacient, să vadă ce probleme are pacientul, să încerce să-l ajute, nicidecum să-l îndrume spre ieşirea din spital ca să îl preia o ambulanţă. Ăsta e un lucru foarte serios, foarte grav şi trebuie să lucrăm foarte mult timp, e foarte greu de cuantificat în timp, dar este în mod evident o problemă foarte, foarte serioasă şi fac un apel public şi aş vrea să facem toţi acest apel de fiecare dată când avem ocazia către întreg personalul medical să acorde asistenţă medicală cu empatie şi cu grijă tuturor pacienţilor. Sigur că foarte mulţi dintre colegii noştri şi le mulţumesc tuturor care acţionează în acest fel, dar vedeţi că sunt situaţii în care ajungem într-un film care pare desprins din realitatea, dar, din păcate, în România s-a dovedit a fi real”, a mai declarat Alexandru Rafila.
El consideră că managerul spitalului din Urziceni ar trebui demis.
“Chiar dacă nu stă în puterea mea în vreun fel, eu cred că o demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni, ca urmare a acestui eveniment scandalos cred că este şi morală şi potrivită şi vine şi unei aşteptări din partea populaţiei. Noi avem aceste spitale, repet, ca să acordăm îngrijiri medicale, asistenţă medicală. Nu putem să avem spitale care nu au interes în niciun fel pentru pacienţi sau un interes selectiv pentru pacienţi. Mai ales când discuţi despre o femeie gravidă, despre un act fiziologic. Naşterea este un act fiziologic, dacă nu este complicată şi s-a dovedit că nu a fost o naştere complicată. Faptul că doi colegi de la Serviciul de Ambulanţă au putut să asiste această naştere în condiţii improvizate, în exterior, iar copilul şi mama sunt bine, arată de fapt că ei puteau foarte bine să fie asistaţi în interiorul spitalului de cei care erau, indiferent de specialitatea medicului care era de gardă. Existau acolo asistenţi medicali. Lucrul ăsta se putea realiza în interiorul spitalului, în condiţii de siguranţă mult mai bune decât cele improvizate din exterior”, a afirmat Rafila.
Directorul Inspecţiei Sanitară de Stat, Maria Mioara Comana, a declarat, în conferinţa de presă, care sunt rezultatele preliminare ale controlului de la spitalul din Urziceni.
“La solicitarea domnului ministru al Sănătăţii, doi colegi de-ai mei au efectuat un control la Spitalul Municipal Urziceni. S-a constatat că acolo există în structura spitalului o secţie de obstetrică-ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de OG şi nici măcar medic anestezist după orele 15. Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală. A ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistent trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului. Menţionez că, într-adevăr, spitalul avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 privind transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari”, a explicat Maria Mioara Comana.
Scene revoltătoare în România. O femeie a născut pe trotuar, în fața unui spital, după ce a fost refuzată de medici. Alexandru Rafila trimite Inspecția Sanitară la Urziceni
Ea a anunţat ce sancţiuni au fost date în acest caz. “Pentru toate aceste lucruri, colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. O să mă întrebaţi de ce sancţiunea nu este mai mare. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebui să o dai spitalului şi efectiv banii să-i luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistent care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare să solicite medic, tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile”, a explicat Maria Mioara Comana, care a precizat că directorul medical al spitalului a intrat în concediu medical şi s-a internat într-un spital.