Simona Gherghe sare în apărarea Vioricăi Vodă, actrița supusă abuzurilor din teatru și film: „Sunt mamă de fată și mă doare acest subiect. Ştiu multe poveşti”

Simona Gherghe se numără printre vedetele care o susţin pe Viorica Vodă, actriţa care a recunoscut pe scena premiilor Gopo că a fost hărţuită sexual în lumea teatrului şi a cinematografiei.
Alina Costache
05 mai 2022, 18:46
Simona Gherghe sare în apărarea Vioricăi Vodă, actrița supusă abuzurilor din teatru și film:
Simona Gherghe îi ia apărarea Vioricăi Vodă

Simona Gherghe trage un semnal de alarmă privind abuzurile care se petrec în mai multe domenii, după ce actriţa Viorica Vodă a dezvăluit la premiile Gopo că a fost hărţuită în lumea teatrului şi a cinematografiei.

Simona Gherghe: Așa-i că știm cu toții cazuri de femei hărțuite? În facultate, în teatre, în televiziuni, în poliție, în politică

Prezentatoare Tv se află printre cei care au empatizat cu actriţa Viorica Vodă. Într-un mesaj postat pe reţelele sociale, aceasta a vorbit despre drama prin care trec multe femei din România la locul de muncă.

Citeşte şi Viorica Vodă, mărturii cutremurătoare cu ochii în lacrimi: „Un regizor mi-a smuls sutienul”

„Din păcate nu vorbește despre treaba asta, pentru că femeilor le este rușine să povestească pentru că nu ar fi crezute sau pentru că ar fi cumva banalizat acest subiect, așa cum de altfel s-a întâmplat și aseară. Așa-i că știm cu toții cazuri de femei hărțuite? În facultate, în teatre, în televiziuni, în poliție, în politică. Știți vreun proces? Dacă da, chiar sunt excepții.

Femeile nu vorbesc despre trauma asta, de teamă că nu vor fi crezute. Sau că povestea lor ar putea fi bagatelizată. România? E fix țară aia unde un judecător a scris într-o motivare a unui caz de abuz asupra unei minore că și ea ar fi purtat o fustă mult prea scurtă… Așadar, o astfel de mărturisire nu are prea mari șanse să genereze un curent care să schimbe ceva. E o chestiune de mentalitate. Nu vorbim de subiecte tabu, nu-i așa?’, a scris ea pe pagina de Facebook.

Vedeta este mamă de fată şi mărturiseşte că acest subiect o doare foarte tare. Ea spune că nu ar vrea niciodată ca fiica ei să treacă printr-o astfel de experienţă.

„Sunt mamă de fată și mă doare acest subiect. Pentru că nu aș vrea ca fata mea să treacă printr-o astfel de experiență. Și credeți-mă că în ceea ce privește presa, breazla din care provin, știu multe povești. Inclusiv de la Facultatea de Jurnalism. De acolo știu foarte multe povești despre profesori care folosesc astfel de tehnici ca studentele să treacă examenele. Eu am fost o norocoasă. Pentru ca nu m-am întâlnit cu astfel de cazuri. Am lucrat cu oameni super decenți și cu profesioniști. Dar trebuie să știți că există’, a mai spus prezentatoare tv pe reţelele de socializare.

Simona este de părere că lucrurile se pot schimba doar pornind de la educația copiilor.

„Să ii învățăm și puterea lui NU și puterea de a-l exprimă cu voce tare. Să-i învățăm să spună NU, clar și răspicat, când nu sunt de acord, când li se condiționează acțiunile, să NU accepte comportamente abuzive, agresiuni și jigniri. Să le spunem de mici ce e ok și ce NU e ok.  Să știe spună NU și stop. Să se apere. Și să-i învățăm că tăcerea nu este bună decât, poate, în biserica. Tăcerea asta in care noi am crescut nu trebuie să fie și normalitatea lor. Copiii trebuie să cunoască puterea unui NU și puterea vocii lor’, a mai scrie prezentatoare tv.

Aflată pe scena Premiilor Gopo cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea filmului Filantropica, în regia lui Nae Caranfil, actrița Viorica Vodă a vorbit publicului despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România, după rolul său din Filantropica.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”,  a spus Viorica Vodă, citată de publicația Cultura la dubă.

Citeşte şi Tudor Chirilă, după mărturisirile actriţei Viorica Vodă despre hărţuirea sexuală: Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor

Viorica Vodă a precizat că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „#meetoo from Moldova”.

„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba. Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.”, a continuat actriţa Viorica Vodă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'