Simona Halep nu mai este lidera tenisului românesc. Irina Begu, care a ajuns până în sferturi de finală la Madrid Open, a urcat până pe locul 27 în clasamentul WTA și este jucătoarea română cel mai bine clasată.
Simona Halep, în continuare suspendată pentru dopaj, a alunecat până pe locul 30.
Nu departe de ea este Sorana Cîrstea, locul 34.
Românce în Top 100 WTA
27. Irina Begu 1443
30. Simona Halep 1350
34. Sorana Cîrstea 1293
59. Jaqueline Cristian 938
În top 10 WTA, singura diferență majoră este că Ons Jabeur a pierdut trei locuri. 1. Swiatek, 2. Sabalenka, 3. Pegula, 4. Garcia, 5. Gauff, 6. Rybakina, 7. Jabeur, 8. Sakkari, 9. Kasatkina, 10. Kvitova.
Simona Halep a oferit primul interviu după ce a fost depistată pozitiv site-ului tennismaors.com în care ia subliniat numeroase apeluri la ITF (Federaţia Internaţională de Tenis) pentru rezolvarea cazului ei. Însă ITF a subliniat că ITIA (International Tennis Integrity Agency), o nouă entitate creată în 2022, se ocupă acum de programul antidoping în tenis, iar avocatul româncei a lămurit „confuzia”.
Site-ul Tennis Majors subliniază că a încercat să ia legătura atât cu ITF, cât şi cu ITIA înainte de publicarea articolului, dar a primit un răspuns adecvat abia după publicare. Atunci, un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale de Integritate în Tenis (ITIA), a declarat „Procesul este în curs de desfăşurare şi se desfăşoară în conformitate cu Codul mondial antidoping”.
Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a declarat că nu este în măsură să comenteze şi a insistat asupra faptului că ITIA este responsabilă. ITIA a fost înfiinţată în 2022 de către organismele de conducere ale tenisului profesionist (inclusiv ITF)
Întrebat după publicarea articolului de ce Halep a făcut referire la ITF, avocatul româncei, Howard Jacobs, a răspuns : „Nu există nicio diferenţă sesizabilă în modul în care sunt gestionate cazurile antidoping de când ITIA a „preluat” de la ITF – aceiaşi avocaţi instrumentează cazurile, toate documentele sunt trimise prin intermediul aceluiaşi exact portal online, este exact acelaşi grup de judecători, iar arbitrajele sunt administrate de exact aceeaşi agenţie – Sport Resolutions – care şi în prezent susţine pe site-ul său că toate cazurile antidoping din tenis sunt soluţionate de „Tribunalul Independent al ITF”.
Simona Halep a declarat, într-un interviu pentru Tennis Majors, că nu cere un tratament special în cazul său, după mai multe luni de suspendare provizorie pentru dopaj, ci cere doar să fie judecată, pentru ca apoi să aibă şansa de a-şi continua cariera.
Halep a precizat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. “Dacă o va face, vor fi opt luni fără ca eu să fi putut juca, din cauza unei suspendări provizorii, şi mi se pare nedrept să stau opt luni fără să joc şi fără să fi avut cea mai mică şansă de a mă exprima în faţa judecătorilor independenţi”, a adăugat sportiva.
Ea a subliniat că nu a folosit niciodată, cu bună ştiinţă, vreun produs interzis şi că de această dată este vorba de o contaminare a unui supliment alimentar. “Nici nu ştiam ce este roxadustat. Nu auzisem niciodată de asta. A trebuit să caut pe internet doar ca să aflu”.