Simona Halep, prima ieşire publică după suspendarea de 4 ani: „Sunt șocată! E o mare nedreptate ce se întâmplă”. Decizia luată de Stere Halep

Simona Halep își susține în continuare nevinovăția și spune că va lupta până la capăt să demonstreze că nu nu s-a dopat.
Alina Costache
13 sept. 2023, 10:21
Simona Halep, prima ieşire publică după suspendarea de 4 ani:
ITIA, anunţ oficial despre suspendarea Simonei Halep. Ce se întâmplă cu participarea româncei la US Open 2023

Simona Halep se află acasă la Constanța și a făcut o declarație presei. Ea susține în continuare că este nevinovată de dopaj și că va lupta până în pânzele albe pentru a-și dovedi nevinovăția.

Sunt șocată! E o mare nedreptate ce se întâmplă, nu m-am dopat absolut niciodată și toate acestea or să iasă la iveală într-o zi.

Las experții să discute, ei se pricep cel mai bine și sunt convinsa că într-o zi o să dovedesc că sunt nevinovata și curată.

Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept, din toate punctele de vedere și pot să spun că sunt dezamăgită că se pate judeca un sportiv doar pe presupuneri, toate analizele mele de sânge au ieșit negative și nu s-au găsit niciodată substanțe interzise, la urină doar pe data de 29 când a ieșit o cantitate infima de Roxadustat și asta a fost totul.

O să fac apel la TAS la această decizie fără sens și sper la adevărul o să iasă la iveala într-o zi și o să lupt până la capăt pentru acest lucru“, a declarat Simona Halep, la ieșirea din casă, la Constanța, în dimineața zilei de miercuri, 13 septembrie 2023.

Mesaj de susţinere pentru Simona Halep din partea Nadiei Comăneci: „O iubim cu toţii! Are putere să revină”

Simona Halep (31 de ani) a primit în seara de marți, 12 septembrie 2023, o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj, din partea Tribunalului Sports Resolutions. Anunțul a fost făcut de Agenția de Integritate în Tenis. Decizia poate fi atacată de româncă într-un singur loc: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

După mai bine de an de la ultima evoluție pe terenul de tenis – eșecul suferit pe 29 august 2022 în primul tur de la US Open – Simona Halep a primit verdictul din partea tribunalului Sports Resolutions. Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai drastică pedeapsă posibilă, o suspendare de 4 ani din tenis și din orice activitate legată de acest sport.

ITIA a emis comunicatul oficial în care confirmă suspendarea: „ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open

– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping”, a comunicat ITIA.

Deja ștearsă din clasamentul mondial, Simona Halep are o singură cale de atac asupra deciziei tribunalului. Va merge în cel mai scurt timp la TAS, unde de obicei se înjumătățește pedeapsa.

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu, prima reacție despre suspendarea Simonei Halep: „Nu vreau să cred”. Gazetarul nu crede în revenirea sportivei pe terenul de tenis

Reacţia ANAD, după suspendarea Simonei Halep: ”Vom respecta prevederile din Cod

La mai bine de un an după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022, fostul lider al clasamentului WTA a primit o suspendare de 4 ani. În decizia ITIA a contat foarte mult și iregularitățile din pașaportul biologic.

La scurt timp după ce s-a anunțat oficial că Simona Halep a fost suspendată pentru 4 ani, Agenția Națională Anti-Doping a dat publicității un comunicat prin care a precizat că a participat la audierile sportivei ca observator.

”ANAD a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, fără a avea dreptul la a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei.

În decizia făcută publică astăzi, tribunalul Sport Resolutions a reţinut cele două abateri de care a fost acuzată Simona Halep şi anume: prezenţa în proba de urină şi utilizarea substanţei Roxadustat, precum şi utilizarea unei substanţe sau metode interzise pe parcursul anului 2022, pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe biologice de sânge oferite de sportivă ca parte a programului paşaportul biologic.

Conform art 10.9.4.1 din TADP, acuzațiile formulate de ITIA, așa cum au fost menționate  anterior, au fost gestionate împreună ca fiind o singură abatere, motiv pentru care Tribunalul a impus o sancțiune de 4 ani de suspendare din activitatea sportivă. Decizia poate fi contestată exclusiv la CAS, conform prevederilor art. 13 din TADP.

Având în vedere că România este țară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping, ANAD va respecta prevederile din Cod incluse mai jos: Art. 15.1 din Codul Mondial Anti-Doping – Caracterul automat obligatoriu al deciziilor luate de organizațiile antidoping semnatare.

15.1.1 O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizație anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părților, nu doar pentru părțile care iau parte la procedură, dar și pentru orice semnatar din orice sport…”, se arată în comunicatul de pe site-ul oficial al ANAD.

Stere Halep: Dacă unii vor să o scoată vinovată pe Simona… 100 de ani să-i dea suspendare, nu putem să recunoaştem aşa ceva 

Stere Halep, tatăl Simonei Halep, a declarat, miercuri, că este normal ca jucătoarea să fe dezamăgită, “dacă unii vor să o scoată vinovată” şi că trebuie schimbat ceva în “legea internaţională” pentru sportivii cărora li se întâmplă astfel de lucruri.

„Simona a primit decizia cum aţi auzit. E atât de simplu! E normal să fie dezamăgită, dacă unii vor să o scoată vinovată… Iar eu am declarat, 100 de ani să-i dea suspendare, nu putem să recunoaştem aşa ceva.  Că vor unii să o scoată vinovată asta e treaba lor. De ce a durat aşa mult până s-a dat decizia ar trebui să-I întrebaţi pe ei. Mie degeaba îmi puneţi această întrebare, că nu ştiu ce să vă spun. Conform legilor, vom ataca decizia. Simona are o stare de spirit foarte bună, ce poţi să faci? Absolut nimic. Dacă lucrurile merg în acest mod, păcat mare pentru toţi sportivi, i se poate întâmpla oricui. Legea internaţională trebuie să facă ceva pentru aceşti oameni. Să schimbe ceva. Nu se poate ca numai sportivul să fie vinovat. Nu există aşa ceva în lume! Nu mă interesează alte declaraţii ale unor sportive. Noi suntem curaţi în faţa Domnului şi atâta tot”, a spus Stere Halep.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...