Simptome care anunţă intrarea la menopauză

Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză" îşi are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârşit), defininând finalul menstruaţiei.
Alina Costache
05 apr. 2017, 13:41
Simptome care anunţă intrarea la menopauză

Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor), potrivit doctorulzilei.ro.

Menopauza defineşte o întreagă etapă biologică din viaţa femeii, marcată de declinul funcţiilor genitale (epuizarea rezervei ovariene) şi pe parcursul căreia se trece de la etapa de reproducere la cea de senescenţă.

Simptome menopauză:

1. Bufeurile. Bufeurile sunt senzatii bruste si tranzitorii de caldura care cuprind intregul organism, determinand inrosirea vizibila a pielii, in special in partea de sus a corpului si pe fata. Acestea pot fi de intensitate mica sau mare, de la bufeuri blande, pana la bufeuri percepute ca valuri de foc in tot corpul.

Bufeurile apar inainte de menopauza, fiind o reactie a organismului in fata rezervelor scazute de estrogen. Chiar daca nu toate femeile experimenteaza bufeuri, ele apar in circa 50% din cazuri. Bufeurile sunt resimtite mai puternic cand ovarele opresc productia de estrogen mai abrupt, si nu gradual, asa cum se intampla in cazul bufeurilor blande.

2. Transpiratiile nocturne. Cunoscute si sub numele de hiperhidroza somnului, transpiratiile nocturne sunt rezultatul bufeurilor intense care se declanseaza pe timpul noptii. Acestea pot fi usoare sau mai intense, putand fi cauzate de dezechilibre hormonale asociate cu alti factori de mediu (precum un dormitor supraincalzit, o dieta intens condimentata etc.).

Citeşte şi Perimenopauza, tot ce trebuie să ştii dacă ai peste 35 ani

Atunci cand transpiratiile nocturne sunt severe, ele pot intrerupe somnul si ii pot scadea calitatea. Acest lucru inseamna ca femeia afectata de ele poate fi mai irascibila si mai stresata in viata cotidiana. Important de retinut este ca hiperhidroza somnului poate fi cauzata si de o afectiune medicala nediagnosticata, nu doar de perioada premergatoare menopauzei.

3. Menstruatiile neregulate. In perimenopauza, menstruatiile pot deveni neregulate, din pricina dezechilibrelor hormonale premergatoare menopauzei. Sangerarile pot fi mai usoare sau mai abundente si pot dura mai mult sau mai putin decat de obicei. Sangerarile usoare sau menstruatiile absente in ultimele luni sunt simptome frecvente care anunta apropierea menopauzei. Ele apar de regula dupa varsta de 40 de ani, pe fondul nivelului de estrogen si progesteron aflate in continua scadere.

4. Pierderea libidoului. Femeile aflate pe cale sa intre la menopauza observa o scadere brusca a apetitului sexual, de regula pe fondul deficientei in hormoni masculini (androgeni). Pierderea libidoului mai poate fi cauzata si de alte simptome experimentate in perimenopauza, precum uscaciunea vaginala sau depresia. Lipsa dorintei de intimitate nu trebuie sa fie confundata, insa, cu pierderea capacitatii de a functiona normal din punct de vedere sexual.

5. Uscaciunea vaginala. Aceasta problema apare atunci cand tesutul vaginului isi pierde lubrifierea naturala, devenind iritabil in urma intretinerii unui act sexual. Cand nivelul de estrogen scade in timpul perimenopauzei, tesutul vaginal devine mai uscat, mai subtire si mai putin elastic. Lipsa lubirifierii conduce la disconfortul sporit resimtit in timpul contactului intim, aparand pruritul vaginal (mancarimile), iritatiile si predispozitia ridicata la infectii.

6. Schimbarile de dispozitie. Schimbarile de dispozitie cauzate de menopauza sunt surprinzator de frecvente, insa rareori sunt puse pe seama acestei transformari firesti a organismului feminin. Femeia care sufera de aceasta problema se simte ca intr-un mountain rousse al emotiilor acum se simte excelent, in cinci minute devine nervoasa sau apatica.

Cum fiecare femeie este diferita, schimbarile de dispozitie se manifesta si ele in mod particular, de la caz la caz pot fi usoare sau intense, frecvente sau rare etc. Tot dezechilibrele hormonale le produc, intrucat atunci cand rezervele de estrogen scad, productia neurotransmitatilor care regleaza starile de dispozitie se diminueaza si ea.

7. Oboseala. Caracteristica instalarii menopauzei este si oboseala, mai exact starile persistente si recurente de slabiciune corporala si rezerve limitate de energie. Acest simptom mai poate fi insotit si de apatie, iritabilitate si capacitate de concentrare scazuta, de aceea poate impiedica o femeie sa isi continue activitatile in mod normal.

Oboseala apare in perimenopauza si menopauza, deoarece multi hormoni, in special estrogenul, regleaza utilizarea energiei la nivel celular. Cand dezechilibrele hormonale apar, organismul sufera schimbari si in modul in care isi utilizeaza energia.

Citeşte şi Metode pentru a combate oboseala în menopauza

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Câți bani ia David Popovici de la COSR pentru cele două medalii olimpice de la Paris! Update
Capital.ro
Zelenski pune capăt războiului. A făcut anunțul de pace către Rusia
Playtech.ro
WOW! Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Cele mai râvnite paste. Rețetele marilor bucătari italieni
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Se elimină plata în numerar. Devine obligatoriu în România. Schimbarea pregătită de Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
David Popovici câștigă bronzul la 100 m liber la JO Paris, sub privirile Nadiei Comăneci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?