SIMPTOME CORONAVIRUS. Semnul de pe picior care poate arăta dacă eşti infectat cu COVID-19

Un semn prezent pe picior ar putea fi un nou simptom al infectării cu COVID-19. Reamintim că cele mai frecvente simptome ale coronavirusului sunt febra şi tusea seacă.
Alina Costache
21 apr. 2020, 12:48
SIMPTOME CORONAVIRUS. Semnul de pe picior care poate arăta dacă eşti infectat cu COVID-19

SIMPTOME CORONAVIRUS. Cei infectaţi cu COVID-19 prezintă o serie de simptome. De la curgerea nasului până la greață, lipsa mirosului gustului, tuse seacă sau febră. Însă, există un nou simptom prezent la picioare.

Medicii experţi citați de jurnaliştii britanici cercetează în prezent dacă persoanele infectate cu COVID-19 prezintă un semn particular al bolii pe picioare. De obicei, semnul apare în jurul degetelor de la picioare și se spune că semnele se „vindecă singure”. Pot să apară mai multe leziuni purpurii sau doar o leziune, potrivit jurnaliştilor de la Express .

Nu există niciun semn ulterior după vindecare. Aceste semne sunt mai frecvente la copii și la adolescenți, scriu englezii.

Leziunile sunt benigne, iar specialiștii consideră că aceste marcaje „pot fi un semn al detectării COVID-19 care poate ajuta la identificarea persoanelor infectate”.

Dacă analizele sunt exacte, leziunile purpurii de pe picioare ar putea fi un avertisment privind infectarea.

Citeşte şi COVID-19. Modelul suedez începe să dea roade. Ţara care nu a impus nicio restricţie a trecut de vârful pandemiei

Care sunt cele mai comune simptome?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că cele mai comune simptome de COVID-19 sunt febra, starea de oboseală și tusea seacă. Unii pacienți pot avea și dureri în anumite zone ale corpului (musculare sau ale încheieturilor, de cap, abdominale), nas înfundat, dureri în gât, dificultăți de respirație sau diaree. La începutul bolii, simptomele sunt ușoare și se dezvoltă gradual. În cazuri severe, pot apărea simptome de pneumonie (dificultăți de respirație, tuse cu dureri în piept, frisoane).

Din punct de vedere statistic, o recenzie a studiilor clinice pe cazurile de COVID-19 din provincia chineză Wuhan, a arătat că febra a fost prezentă în aproape toate cazurile (83-98% dintre pacienți, în funcție de metodologie), urmată de tusea seacă (76-82%) și starea de oboseală (11-44%).

La o primă vedere, majoritatea simptomelor te trimit la răceală sau gripă, ceea ce face auto-diagnosticarea foarte greu de realizat. Studiile efectuate de la începutul pandemiei au găsit, însă, și particularități.

De exemplu, un studiu făcut de specialiștii chinezi arată că aproape jumătate dintre cazurile analizate de COVID-19 în provincia Hubei au avut simptome digestive. Cel mai des era vorba de pierderea apetitului pentru mâncare, apoi diaree și cazuri sporadice de vomă și dureri abdominale. Aceste simptome au crescut în intensitate odată cu progresul bolii. E bine de știut și că o mică parte (cam 7%) din pacienții care intră în această categorie s-au internat doar cu probleme digestive, fără să prezinte simptome respiratorii.

Alte simptome care pot indica infectarea cu SARS-CoV-2 par să fie pierderea gustului (disgeuzie) și mirosului (anosmie). Prima mențiune oficială a acestora a fost făcută într-un comunicat semnat de președinții principalelor asociații de ORL din Marea Britanie pe 20 martie, în care se menționează că există dovezi din Germania, Coreea de Sud și alte state despre o incidență semnificativă a acestor simptome, mai ales la pacienți cu cazuri ușoare ale bolii. Deocamdată, nu există studii privind prezența, severitatea sau durata de manifestare a acestora – dar există o cercetare în proces de peer-review efectuată pe 240 de pacienți din Wuhan, care arată o incidență de 5-6% a unor variante mai ușoare ale acestor simptome.

În cât timp apar simptomele?
O altă dificultate în suprimarea răspândirii epidemice este faptul că simptomele pot apărea într-un interval de aproximativ două săptămâni de la expunerea la SARS-CoV-2.

Un studiu americano-german a ajuns la concluzia că, la persoanele care ajung să manifeste simptome, boala are o perioadă medie de incubație de 5 zile. Doar 2,5% din cazuri prezintă simptome în primele 3 zile, iar în 97,5% din cazuri ele vor apărea într-un interval de 12 zile. Autorii studiului mai arată că febra a apărut, în medie, la 6 zile de la infectare, iar în 97,5% din cazuri a fost identificată în 13 zile de la expunere.

Estimările specialiștilor arată că, în 1% din cazurile cu simptome, ele pot apărea după perioada de 14 zile.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Tradiție inedită în județul Alba: Marius Pop își decorează casa cu mii de beculețe
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?