SIMPTOME CORONAVIRUS. Cei infectaţi cu COVID-19 prezintă o serie de simptome. De la curgerea nasului până la greață, lipsa mirosului gustului, tuse seacă sau febră. Însă, există un nou simptom prezent la picioare.
Medicii experţi citați de jurnaliştii britanici cercetează în prezent dacă persoanele infectate cu COVID-19 prezintă un semn particular al bolii pe picioare. De obicei, semnul apare în jurul degetelor de la picioare și se spune că semnele se „vindecă singure”. Pot să apară mai multe leziuni purpurii sau doar o leziune, potrivit jurnaliştilor de la Express .
Nu există niciun semn ulterior după vindecare. Aceste semne sunt mai frecvente la copii și la adolescenți, scriu englezii.
Leziunile sunt benigne, iar specialiștii consideră că aceste marcaje „pot fi un semn al detectării COVID-19 care poate ajuta la identificarea persoanelor infectate”.
Dacă analizele sunt exacte, leziunile purpurii de pe picioare ar putea fi un avertisment privind infectarea.
Care sunt cele mai comune simptome?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că cele mai comune simptome de COVID-19 sunt febra, starea de oboseală și tusea seacă. Unii pacienți pot avea și dureri în anumite zone ale corpului (musculare sau ale încheieturilor, de cap, abdominale), nas înfundat, dureri în gât, dificultăți de respirație sau diaree. La începutul bolii, simptomele sunt ușoare și se dezvoltă gradual. În cazuri severe, pot apărea simptome de pneumonie (dificultăți de respirație, tuse cu dureri în piept, frisoane).
Din punct de vedere statistic, o recenzie a studiilor clinice pe cazurile de COVID-19 din provincia chineză Wuhan, a arătat că febra a fost prezentă în aproape toate cazurile (83-98% dintre pacienți, în funcție de metodologie), urmată de tusea seacă (76-82%) și starea de oboseală (11-44%).
La o primă vedere, majoritatea simptomelor te trimit la răceală sau gripă, ceea ce face auto-diagnosticarea foarte greu de realizat. Studiile efectuate de la începutul pandemiei au găsit, însă, și particularități.
De exemplu, un studiu făcut de specialiștii chinezi arată că aproape jumătate dintre cazurile analizate de COVID-19 în provincia Hubei au avut simptome digestive. Cel mai des era vorba de pierderea apetitului pentru mâncare, apoi diaree și cazuri sporadice de vomă și dureri abdominale. Aceste simptome au crescut în intensitate odată cu progresul bolii. E bine de știut și că o mică parte (cam 7%) din pacienții care intră în această categorie s-au internat doar cu probleme digestive, fără să prezinte simptome respiratorii.
Alte simptome care pot indica infectarea cu SARS-CoV-2 par să fie pierderea gustului (disgeuzie) și mirosului (anosmie). Prima mențiune oficială a acestora a fost făcută într-un comunicat semnat de președinții principalelor asociații de ORL din Marea Britanie pe 20 martie, în care se menționează că există dovezi din Germania, Coreea de Sud și alte state despre o incidență semnificativă a acestor simptome, mai ales la pacienți cu cazuri ușoare ale bolii. Deocamdată, nu există studii privind prezența, severitatea sau durata de manifestare a acestora – dar există o cercetare în proces de peer-review efectuată pe 240 de pacienți din Wuhan, care arată o incidență de 5-6% a unor variante mai ușoare ale acestor simptome.
În cât timp apar simptomele?
O altă dificultate în suprimarea răspândirii epidemice este faptul că simptomele pot apărea într-un interval de aproximativ două săptămâni de la expunerea la SARS-CoV-2.
Un studiu americano-german a ajuns la concluzia că, la persoanele care ajung să manifeste simptome, boala are o perioadă medie de incubație de 5 zile. Doar 2,5% din cazuri prezintă simptome în primele 3 zile, iar în 97,5% din cazuri ele vor apărea într-un interval de 12 zile. Autorii studiului mai arată că febra a apărut, în medie, la 6 zile de la infectare, iar în 97,5% din cazuri a fost identificată în 13 zile de la expunere.
Estimările specialiștilor arată că, în 1% din cazurile cu simptome, ele pot apărea după perioada de 14 zile.