SIMPTOME GRIPĂ. Cum îţi dai seama simplu dacă ai răceală sau gripă. Tabel cu diferenţele

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România, după cel de-al 54-lea deces înregistrat în țara noastră. În tot acest timp, românii sunt sfătuiți să fie precauți și să se informeze cu privire la simptomele care pot indica apariția virusului mortal.
Filip Stan
30 ian. 2019, 08:32
SIMPTOME GRIPĂ. Cum îţi dai seama simplu dacă ai răceală sau gripă. Tabel cu diferenţele

SIMPTOME GRIPĂ. Spitalul Județean de Urgență din Cluj – Napoca a realizat un tabel simplu, după care vă puteți diagnostica singuri, în funcție de simptome.

”Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile și epidemiile de gripă. Există o serie de virusuri care circulă în această perioadă a anului, cauzând viroze respiratorii și care produc o simptomatologie asemănătoare gripei. Află cum poți distinge între gripă și răceală!” au postat pe facebook, reprezentanții spitalului.

De asemenea, informațiile au fost postate și la sediul spitalului, pe un panou de informații. 

Bolile de sezon: gripa versus raceala sau viroza

Dintre toate, cea mai gravă este gripa, care a provocat în acest an moartea a zeci de persoane în România. Aceasta este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii, care se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene şi stare generală proastă şi care apare mai brusc.

De aceea, poate fi uşor confundată cu simpla răceală, dar este cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mai severe. Anual, gripa afectează 5-10% din populaţia adultă, explozia de cazuri înregistrându-se în special la sfârşitul toamnei sau începutul iernii.

Cât despre tratamentul acestor “boli de sezon”, trebuie să ştii că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor şi gripei, însă în caz de infecţie bacteriană asociată cu o infecţie virală (viroză), tratamentul antibiotic este deseori necesar.

Totuşi, băile calde, supa de pui, ceaiul îndulcit cu miere, legumele şi fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului şi analgezicele sunt remedii comune şi eficiente împotriva acestor afecţiuni.

Testul de gripă 2019 – tot ce trebuie să ştii

Dr. Iulia Balint, medic pediatru, ne dă infomaţii despre acest test şi explică când testul este cu adevărat necesar dar şi măsuri de prevenţie împotriva virusului gripal trebuie să aplicăm acasă şi la locul de muncă.

Testul conţine un tampon care se introduce în cavitatea nazală timp de 1 minut şi apoi într-un tub impregnat cu o soluţie special. Amestecul obţinut se impregnează pe o suprafaţă specială conţinută de test, iar după 10 minute rezultatul apare. Testul se efectuează la temperatura camerei şi este ideal ca secreţiile să fie recoltate cât mai rapid de la debutul simptomelor de gripă.

Testul de gripă nu prezice îmbolnăvirea în avans

”Testul de gripă nu este ca un exudat de streptococ. Nu va ieşi pozitiv la cineva care va face gripă. Nu va ieşi pozitiv la cineva care nu are simptome, chiar dacă fiul, fratele sau sora au gripă confirmată. Aşadar, nu faceţi testul voi sau copiii dacă nu aveţi niciun simptom. Vă expuneţi degeaba stând la cozi la camere de gardă sau laboratoare” explică dr. Balint.

Test pentru gripă când este cu adevărat necesar

Deşi pare la îndemână, testul nu înlocuieşte un consult la medic. ”Un consult clinic ar trebui să fie suficient să te orienteze spre diagnostic şi să poţi începe tratamentul. Teoretic testul pentru gripă poate fi păstrat pentru situaţii când habar nu ai de diagnostic sau eventual ai un copil e foarte mic şi nu are toate semnele de îmbolnăvire. Gen gripă fără febră. Sau simptome foarte uşoare”, a mai spus medical pediatru.

 

Testul de gripă dacă este efectuat prea devreme, nu poate indica boala

Iată în ce situaţii testul nu indică prezenţa gripei, deşi persoana este infectată cu unul dintre virusurile gripale. ”Testul de gripă poate ieşi negativ dacă v-aţi dus prea devreme. Sau cu nasul clătit cu apă de mare. Sau dacă cantitatea de virus e încă mică. Asta se poate întâmpla chiar dacă persoana este purtatătoare de virus gripal. Nu este de vină laboratorul, spitalul etc. 30% din teste pot fi negative chiar în caz de gripă”, a mai spus specialistul.

Vaccinul antigripal nu trebuie făcut când sunt semne de gripă

Ce variante de vaccin antigripal există pentru bebeluşi şi copii mici?
”Există variante de vaccin antigripal pentru copiii de peste 6 luni. Nu vă vaccinaţi însă, dacă aveţi semne de gripă. Momentul trebuie amânat până când copilul sau adultul sunt sănătoşi. Efectul vaccinului se instalează după 2 săptămâni de la vaccinare.

Măsuri de prevenţie a gripei

Deşi par banale, măsurile de prevenţie sunt simple şi la îndemână. ”Strănutul şi tusea trebuie să se facă într-un şerveţel şi să punem braţul în faţa gurii sau a nasului pentru a împiedica răspândirea virusului.
Mască de protecţie (se găseşte în farmacii) trebuie schimbată la 3 ore.
Spălatul des pe mâini este foarte indicat. Aşa putem proteja colegii de muncă şi membrii familiei” a mai spus dr. Iulia Balint.

 

Dietă anti-gripă cu usturoi şi ghimbir

Ce rol joacă alimentaţia şi mişcarea fizică în păstrarea sănătăţii? Unul foarte important! ”Se recomandă o dietă bazată pe o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, bazată pe multe fructe şi legume, supe, ceaiuri, apă plată. Usturoiul şi ghimbirul să nu lipsească din alimentaţie, de asemenea. Nu contează temperaturile de afară, trebuie să ieşiţi zilnic la aer curat. Mergeţi pe jos, desfăşuraţi activităţi fizice în aer liber. Nu staţi în centre comerciale mai mult decât este necesar şi evitaţi aglomeraţiile” a încheiat dr. Balint.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Numărul incendiilor de vegetație din Grecia, de peste două ori mai mare decât anul trecut
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!