Crestaturi diagonale pe lobul urechii
Un indicator extern este semnul lui Frank, numit dupa Sanders Frank, un medic american care a descris pentru prima data semnul si consta in crestaturi diagonale la nivelul lobului urechii.
Peste 40 de studii au demonstrat o asociere intre aceasta caracteristica a urechii si un risc crescut de ateroscleroza. Nu este clar care este cauza asocierii, dar unii cercetatori au afirmat ca are legatura cu o origine comuna embriologica. Recent, s-a descoperit ca aceste crestaturi sunt, de asemenea, implicate in boala cerebrovasculara.
Prezenta Xantoamelor
Un alt indicator extern al problemelor cu inima il constituie tumorile galbene grase – cunoscute clinic drept „xantoame”, care pot apare pe coate, genunchi, fese sau pleoape. Tumorile sunt in sine inofensive, dar pot fi un semn de probleme mai mari de sanatate.
Xantoamele sunt cele mai frecvent observate la persoanele cu o boala genetica numita hipercolesterolemie familiala. Persoanele cu aceasta afectiune au niveluri exceptional de ridicate de colesterol lipoproteinic cu densitate scazuta – asa-numitul „colesterol rau”. Nivelurile acestui colesterol sunt atât de mari, incât colesterolul se depune in piele. Din pacate, aceste depozite grase se depun si in artere.
Mecanismul care provoaca aceste depozite grase in tesuturi este cunoscut si a contituit baza dezvoltarii medicamentelor care reduc colesterolul: statinele.
Unghii modificate
Unghiile isi schimba forma, devenind mai groase si mai late, datorita producerii mai multor tesuturi. Schimbarea este de obicei nedureroasa si se intampla la ambele maini.
Motivul pentru care aceasta schimbare indica probleme cardiace este ca sangele oxigenat nu ajunge la degete in mod corespunzator si astfel celulele promoveaza cresterea pentru a incerca sa remedieze problema.
Acesta este cel mai vechi simptom medical cunoscut. A fost descris pentru prima data de Hippocrates in secolul al V-lea i.Hr. Din acest motiv, degetele cu ungii late sunt uneori cunoscute sub numele de degete hipocratice.
Halou in jurul irisului
Depunerile de grasime pot fi de asemenea vizibile la nivelul ochilor, ca un inel gri in jurul irisului. Acest asa-numit „arcus senilis”, incepe in partea de sus si de jos a irisului inainte de a progresa pentru a forma un inel complet si nu interfereaza cu vederea.
Aproximativ 45% dintre persoanele cu varsta peste 40 de ani au acest halou gras in jurul irisului, crescând la aproximativ 70% dintre persoanele cu varsta peste 60 de ani. Prezenta acestui inel gras s-a dovedit a fi asociata cu unii dintre factorii de risc pentru boala coronariana.
5. Gingii inflamate
Starea sanatatii orale poate fi, de asemenea, un bun predictor al sanatatii cardiovasculare. Gura este plina de bacterii, atat bune cât si rele, iar cele „rele” pot intra in fluxul sanguin si pot provoca inflamatii in vasele de sange, care pot duce la boli cardiovasculare.
Studiile au aratat ca pierderea dintilor si gingiile inflamate (parodontita) sunt markeri ai bolilor de inima.
Buze albastre
Un alt indicator este culoarea buzelor. Buzele sunt de obicei rosii, dar pot avea o culoare albastruie (cianoza) la persoanele cu probleme cardiace, din cauza esecului sistemului cardiovascular de a furniza sange oxigenat tesuturilor.
Desigur, oamenii au buze albastre daca sunt foarte reci sau au fost la o altitudine mare. In acest caz, buzele albastre sunt probabil cauzate doar de o lipsa temporara de oxigen si trece destul de repede.
Simptomele mentionate mai sus pot avea, de asemenea, o cauza benigna. Dar daca sunteti ingrijorat, trebuie sa va adresati medicului de familie sau unui cardiolog pentru o opinie de specialitate.