Femeile care se simt mai mereu obosite și care se îngrașă chiar dacă urmează o dietă ar trebui să-și verifice glanda tiroidă. Atunci când glanda e prea activă, apare hipertiroidismul, iar când e prea leneșă, hipotiroidismul, scrie doctorulzilei.ro.
„Tiroida e responsabilă de metabolismul tuturor nutrienţilor: glucide, lipide şi proteine. Când activitatea ei e redusă- hipotiroidism- rata metabolismului e scăzută, iar arderile de calorii, mai lente. Chiar şi disfuncţiile tiroidiene minore pot avea efect de îngrăşare, în contextul sedentarismului”, explică Gheorghe Mencinicopschi.
Extenuarea sau oboseala cronică stă și la baza altor afecțiuni precum cele cardiace, anemie, diabet și reumatism.
Potrivit medicului de familie Remus Lupu, atunci când oboseala însoțește activități de rutină este semn clar că este afectată inima. În cazul diabeticilor, extenuarea este completată de sete necontrolată, poftă, urinări dese şi pierderi în greutate, iar pacienții reumatici își simt încheieturile mâinilor și picioarelor inflamate și dureroase.
În cazul copiilor, semnele unei boli grave sunt și mai înșelătoare. Transpirația abundentă, asociată de părinți cu o răceală, poate trăda în realitate o anemie sau o hipocalcemie.
„Tot despre anemie poate fi vorba și când le curge sânge din nas, un simptom specific mai degrabă problemelor ORL”, arată Alina Constantinescu, medic de familie.
Citeşte şi Cum ne poate îmbolnăvi sărutul
Dacă celor mici li se descuamează piele de pe mâini și picioare poate fi vorba de o infecție renală cu streptococci, mai ales dacă au și puseuri febrile. Bebelușii, de departe cei mai greu de „citit” pacienți se manifestă cu totul neașteptat atunci când au o infecție urinară: „Se întâmplă să nu apară febra sau vărsturile, dar scad subit în greutate, deși mănâncă normal”, spune medicul Alina Constantinescu.
Uneori, până și unele dintre cele mai crunte boli sunt descoperite în mod accidental.
„Sunt mulți oameni care se plâng de dureri toracice. Dacă această durere ascuțită nu se calmează cu nimic e semnul unui cancer de plămâni. Invers, o tuse constantă tratată ca și problemă pulmonară poate veni de la o gastrită. Nu e o regulă ca bolile grave să țintească organele care se manifestă”, spune Alina Constantinescu.
Problemele cardiace sunt altă categorie de boli care ies la suprafață în mod ciudat. „Știu o pacientă pe care o dureau foarte tare coatele și a avut inspirația să se prezinte la medic. Electrocardiograma a scos la iveală faptul un infarct cardiac acut, iar durerea iradia”, povestește medicul de familie.
Palpitațiile la femei nu reprezintă neapărat un motiv de neliniște în privința inimii, ci o bănuială întemeiată pentru afecțiuni ale tiroidei, tulburările de ritm fiind o consecință a lipsei sau excesului hormonal.
Aspectul ochilor poate semnala prezența unor ganglioni limfatici inflamați, chisturi ori o tumoră. Cei cărora li se „zbat pleoapele” ca și cum ar suferi de un tic li se recomandă suplimente de calciu, reducerea consumului de cafea și tutun, dar și mai multă odihnă. În cazul în care spasmele se întețesc până în punctul în care nu se mai poate ține ochiul deschis, trebuie mers de urgență la medic. Şi uscăciunea ochilor trădează un spectru larg de afecțiuni, începând cu tiroidism și terminând cu boli autoimune.
În ceea ce priveşte punctele plutitoare de culoare albă din ochi, oftalmologul Mircea Filip precizează că acestea pot indica o dezlipire de retină sau miopie.
Nu în ultimul rând şi picioarele reflectă o sumedenie de afecțiuni ascunse.
„Durerile și spasmele musculare pe timpul nopții apar din cauza unui dezechilibru de minerale. Lipsa de calciu, magneziu sau potasiu poate produce contracţii involuntare dureroase ale muşchilor”, explică ortopedul Dia Ahmad.
Specialistul mai atrage atenția asupra degetelor „înțepenite” din senin, ca fiind posibile cauze ale unui reumatismul degenerativ.
Citeşte şi Mâinile îţi pot arăta semnele unei boli. VEZI INDICIILE