Copiii nu sunt mai sensibili la infectia cu noul coronavirus (COVID-19), comparativ cu populatia generala, conform datelor existente pana in prezent. Medicul Adrian Marinescu spune că în doar câteva zile există posibilitatea ca starea copilului să se schimbe. „Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică , atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea.
În gripă, debutul este de obicei brusc, şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a atenţionat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.
Sună la 112 dacă copilul tău rămâne fără aer, face febră sau are o stare generală proastă. Medicii de la spital vor decide rapid internarea şi schema de tratament, adaptată vârstei lui.
Atenţie, nu-i da copilului antibiotice după ureche, pentru că acestea îi pot face mai mult rău decât bine. Asta poate decide numai medicul din spital.
„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice, marea majoritate a infecţiilor respiratorii în cursul sezonului rece sunt infecţii virale, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat numai în momentul în care este vorba despre o infecţie bacteriană”, a afirmat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.