Simptomul „tăcut” al infecţiei cu coronavirus. Apare în stadiul incipient al bolii

Medicii care tratează pacienţi infectaţi cu coronavirus au identificat un simptom îngrijorător al bolii, care apare înainte ca pacienţii să înceapă să aibă dificultăţi de respiraţie, scrie adevarul.ro. Acest simptom întârzie, astfel, o intervenţie timpurie care, în multe cazuri, poate fi crucială.
Romania TV
11 mai 2020, 07:37
Simptomul

Medicul norvegian Mari Seim povesteşte că s-a deplasat la domiciliul unui pacient de 60 de ani, care acuza simptomatologie specifică gripei de o săptămână. Doctoriţa a fost chemată de către fiica bărbatului, care observase că tatăl ei avea o respiraţie rapidă.

L-am găsit stând pe un scaun şi zâmbind. Nu părea să se simtă deloc rău”, spune medicul. Totuşi, ritmul respirator al bărbatului era de aproape trei ori mai rapid decât în mod normal. Buzele şi degetele îi erau uşor cianotice. Doctoriţa şi-a seama cât de gravă era, de fapt, starea bărbatului abia când i-a măsurat saturaţia de oxigen care era 66%, faţă de peste 90%, cum este normal.

Pacientul manifesta hipoxie, un simptom al infecţiei cu coronavirus, care se instalează tăcut, din această cauză neputând fi recunoscut în fazele timpurii ale bolii.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu recomandă purtarea mănuşilor de protecţie: „Creează un fals sentiment de siguranță”

Spre deosebire de alte boli respiratorii, infecţia cu COVID-19 lasă treptat corpul fără oxigen, astfel că cei infectaţi nu-şi dau seama cât sunt de bolnavi pentru că nu au probleme de respiraţie. Specialiştii spun că o saturaţie atât de scăzută a oxigenului provoacă, de regulă, incoerenţă sau şoc. În schimb, pacienţi infectaţi cu COVID-19, care acuză hipoxie, sunt alerţi, calmi şi energici, scrie sursa citată.

Cum se manifestă hipoxia tăcută

Cele mai multe boli respiratorii duc la rigidizarea plămânilor din cauza inflamaţiei, leziunilor sau lichidului acumulat. Dioxidul de carbon nu mai poate fi eliminat eficient, de aceea pacienţii simt nevoia acută să tragă aer în piept. Dificultatea de respiraţie apare atunci când se acumulează dioxid de carbon, iar creierul semnalizează nevoia de oxigen.

Însă, în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, în fazele timpurii aceste semnale de alarmă nu se declanşează. Plămânii rămân suficient de supli, iar pacienţii reuşesc să respire aproape normal. Însă, pe măsură ce saturaţia de oxigen scade, ritmul respirator devine tot mai accelerat, determinind expulzarea unui volum mare de dioxid de carbon.

Citeşte şi Reprezentantul bolnavilor cronici: Interzicerea intervenţiilor chirurgicale în afara celor de urgenţă, „o absurditate enormă”

În consecinţă, se instalează hipoxia, în care saturaţia scăzută de oxigen este dublată de menţinerea unor niveluri scăzute ale dioxidului de carbon.

În aproape toate cazurile cu care ne confruntăm, problemele pulmonare sunt atât de absorbţie a oxigenului, cât şi a eliminării dioxidului de carbon”, spune medicul urgentist Richard Levitan.

Hipoxia tăcută, simptom des întâlnit la alpinişti şi piloţi

În cazul alpiniştilor şi piloţilor, ritmul respirator creşte în condiţiile unui nivel scăzut de oxigen. Acest lucru facilitează transportul eficient al oxigenului în corp, în ţesuturile care au cea mai mare nevoie de el. Ceva asemănător se întâmplă în fazele incipiente ale infecţiei cu coronavirus: ritmul respirator mai accelerat menţine pentru o vreme o funcţionare destul de bună a inimii, astfel că sângele circulă bine şi în extremităţi.

Dacă cei infectaţi nu ar putea să menţină un nivel scăzut al dioxidului de carbon, saturaţia de oxigen ar putea fi chiar mai scăzută, complicând şi mai mult o formă deja severă a bolii. Specialiştii nu îşi pot explica foarte bine felul în care boala ajunge să cauzeze hipoxie lentă, dar cred că virusul se ataşează de celulele şi de alveolele pulmonare, care asigură transferul de oxigen în sânge. Pe măsură ce virusul infectează mai multe celule, se declanşează răspunsul imun şi se stârneşte o luptă care provoacă daune – printre ele şi îngreunarea transferului de oxigen. Transferul de dioxid de carbon nu este la fel de afectat, întrucât se desfăşoară mult mai uşor.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Vremea doboară recorduri în România. Temperaturile sunt ireale
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid