Sensibilitatea la rece sau cald: dinții sunt organe vii, prin urmare inervați și vascularizați. În fiecare dinte există fibre nervoase și vase de sânge care răspund la diferiții stimuli. În cavitatea bucală nu există în mod normal variații mari de temperatură. Dar dacă, de exemplu, preferăm băuturile prea fierbinți, transmitem un șoc fibrelor nervoase, care stimulate brusc, reactionează transmițându-ne un mesaj de avertizare: senzația neplăcută de durere. Și asta pentru că vasele de sânge se dilată și exercită presiune asupra fibrelor nervoase. Dacă dinții sunt sănătoși, durerea dispare în câteva secunde.
Totuși, dacă durerea persistă, probabil că aveți carii la nivelul dintelui sensibil. Atunci când caria a trecut de smalțul protector înseamnă că a ajuns pulpa dentară, atacând nervii și vasele de sânge care hrănesc dintele.
În cazul cariilor avansate, senzația neplăcută poate dura zile în șir, crescând în intensitate. Prin urmare, atenție la orice pete sau puncte negre apărute pe dinți. În majoritatea cazurilor, cariile apar interdentar și nu pot fi zărite prea ușor. Un miros neplăcut, spațierea neobișnuită a dinților sau apariția unor abcese sunt semne că se impune de urgență o vizită la medicul stomatolog.
Nici modificările la nivelul gingiilor nu sunt de neglijat: schimbări de culoare (de la roz la roșu sângeriu sau albirea nefirească a gingiilor), inflamații, sângerări, textură moale, buretoasă în jurul dinților sau retracții gingivale, atunci când marginea gingiei se retrage din jurul părții terminale a rădăcinilor dentare.