Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. 20.000 de elevi au lipsit deja la proba de română, previziunile TikTok au dat greş

Elevii din ultimul an de liceu au susținut luni, 4 martie, prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat (BAC) 2024, cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului simulării. Urmează marţi proba scrisă la proba obligatorie a profilului
Filip Stan
04 mart. 2024, 23:19
Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. 20.000 de elevi au lipsit deja la proba de română, previziunile TikTok au dat greş

Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. Luni, 4 martie, s-a desfășurat simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat 2024.

Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00), au fost prezenți 126.820 de elevi din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Rata de participare este superioară cu peste 5% (86,3%), comparativ cu anul trecut (81%), numărul de elevi fiind aproximativ același.
Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 5 elevi.

Calendarul probelor din zilele următoare:
• 5 martie 2024: proba E)c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
• 6 martie 2024: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
• 7 martie 2024: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.
Comunicarea rezultatelor (în mod individual) va avea loc în data de 15 martie.

 

Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. În jurul orei 9, subiectele multiplicate vor ajunge în săli în plicuri sigilate prin profesorii din comisia de organizarea și vor fi distribuite elevilor așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Din acel moment, conform procedurii care poate fi consultată mai jos în articol, „timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de bacalaureat este de trei ore”. Elevii vor avea de semnat într-un proces verbal că au primit subiectul corespunzător, potrivit sursei citate.

„Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2024 și a simulării din acest an.

Procedura este diferită față de anii trecuți când președinții comisiei treceau prin fiecare sală de clasă pentru a închide cu autocolant colțul negru de pe prima pagină a lucrării – care conține numele elevului și centrul de examen – și pentru a ștampila sigilarea. Procedura corelată cu procesul de corectare digitalizată prevede, la articolul 11, alineatul 5:

„Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel:

a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;

b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici”.

Pentru elevii din 14 județe din țară care au fost în vacanță în această săptămână, adică din Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea, zilele de simulare coincid cu primele zile din modulul 4 de cursuri, la revenirea din vacanța de schi.
Ministerul Educației (ME) a transmis că este vorba de peste 146.000 de elevi de liceu care vor fi repartizați în peste 1.320 de centre de examen. Notele nu se trec de regulă în catalog, „însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării ME.

Previziunile de pe Tik-Tok nu s-au adeverit la română

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii din ultimul an de liceu (clasele a XII-a și a XIII-a) nu au fost „chiar așa de lejere”, o spun chiar profesorii lor. Mai mult, mulți elevi s-au bazat pe ce tot tinerii au transmis pe Tik-Tok, și anume că vor primi proză, iar surpriza, văzând subiectele, a fost cu atât mai mare.

 

Simulare BAC 2024. „Sforțare”, cuvântul care i-a pus în încurcătură pe elevi, a fost căutat pe internet, mai mult decât de obicei, cu doar câteva ore înainte de probă

„La subiectul al III-lea, care le-a cam pus probleme, s-au dat doi moderniști. (…) E greu să ai modernist la Real”, a spus profesoara Felicia Alexandru.

Ea a constatat că subiectul a fost la fel de greu și pentru elevii de la Uman, dar și pentru cei de la profil Real. Cei de la Uman au avut de prezentat într-un eseu de minimum 400 cuvinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu. Cei de la Real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat aparţinând lui Lucian Blaga.

Pe de altă parte, elevii au tot primit, pe diverse căi, sfatul să repete proza, și chiar au circulat pe Tik-Tok  postări în care se dădea drept sigur un alt subiect, pe considerentul că „e an electoral”.

„Ei se așteptau să pice comedia, pentru că au urlat Tik-Tok-uril,e că fiind an electoral se dă comedie”, a mai spus profesoara.

Probleme au avut și la realizarea eseului argumentativ în care să spună dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, în condițiile în care extrem de puțini adolescenți citesc astăzi presa.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală”, era cerința de la subiectul I.B.

Chiar și elevii de la licee bine cotate au mai pierdut puncte prețioase nerezolvând o cerință simplă: să scrie sinonime pentru cuvântul „sforțări”, respectiv secvența „la fiece pas” întâlnite în textul lui Liviu Rebreanu. Pentru fiecare sinonim ar fi primit câte trei puncte.

„Eu cred că vor fi notele între 5 și 7, mai rar note peste 7. Vor fi note și peste 7, dar nu atât de multe ca în simularea de anul trecut”, a mai spus prof. Felicia Alexandru.

Citește și: Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Ce subiecte le-au picat elevilor: Liviu Rebreanu la prima vedere, Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul al treilea FOTO DOCUMENT

În județul Olt sunt înscriși în ultimul an de liceu 3.280 elevi, aproape 1.000 fiind elevi din ultimul an de seral.

De la prima probă au lipsit 1.141 elevi (peste o treime din total), cei mai mulți fiind elevii care termină liceul la forma de învățământ seral și care, cel mai probabil, nici nu se vor înscrie la examenul de Bacalaureat din vară, fiind interesați doar de diploma care dovedește că au absolvit cursurile liceului.

Marți, 5 martie 2024, și miercuri, 6 martie 2024, simularea va continua cu proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere. În 15 martie 2024 elevii vor afla rezultatele obținute la cele trei probe.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!