Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. 20.000 de elevi au lipsit deja la proba de română, previziunile TikTok au dat greş

Elevii din ultimul an de liceu au susținut luni, 4 martie, prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat (BAC) 2024, cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului simulării. Urmează marţi proba scrisă la proba obligatorie a profilului
Filip Stan
04 mart. 2024, 23:19
Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. 20.000 de elevi au lipsit deja la proba de română, previziunile TikTok au dat greş

Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. Luni, 4 martie, s-a desfășurat simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat 2024.

Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00), au fost prezenți 126.820 de elevi din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Rata de participare este superioară cu peste 5% (86,3%), comparativ cu anul trecut (81%), numărul de elevi fiind aproximativ același.
Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 5 elevi.

Calendarul probelor din zilele următoare:
• 5 martie 2024: proba E)c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
• 6 martie 2024: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
• 7 martie 2024: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.
Comunicarea rezultatelor (în mod individual) va avea loc în data de 15 martie.

 

Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. În jurul orei 9, subiectele multiplicate vor ajunge în săli în plicuri sigilate prin profesorii din comisia de organizarea și vor fi distribuite elevilor așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Din acel moment, conform procedurii care poate fi consultată mai jos în articol, „timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de bacalaureat este de trei ore”. Elevii vor avea de semnat într-un proces verbal că au primit subiectul corespunzător, potrivit sursei citate.

„Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2024 și a simulării din acest an.

Procedura este diferită față de anii trecuți când președinții comisiei treceau prin fiecare sală de clasă pentru a închide cu autocolant colțul negru de pe prima pagină a lucrării – care conține numele elevului și centrul de examen – și pentru a ștampila sigilarea. Procedura corelată cu procesul de corectare digitalizată prevede, la articolul 11, alineatul 5:

„Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel:

a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;

b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici”.

Pentru elevii din 14 județe din țară care au fost în vacanță în această săptămână, adică din Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea, zilele de simulare coincid cu primele zile din modulul 4 de cursuri, la revenirea din vacanța de schi.
Ministerul Educației (ME) a transmis că este vorba de peste 146.000 de elevi de liceu care vor fi repartizați în peste 1.320 de centre de examen. Notele nu se trec de regulă în catalog, „însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării ME.

Previziunile de pe Tik-Tok nu s-au adeverit la română

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii din ultimul an de liceu (clasele a XII-a și a XIII-a) nu au fost „chiar așa de lejere”, o spun chiar profesorii lor. Mai mult, mulți elevi s-au bazat pe ce tot tinerii au transmis pe Tik-Tok, și anume că vor primi proză, iar surpriza, văzând subiectele, a fost cu atât mai mare.

 

Simulare BAC 2024. „Sforțare”, cuvântul care i-a pus în încurcătură pe elevi, a fost căutat pe internet, mai mult decât de obicei, cu doar câteva ore înainte de probă

„La subiectul al III-lea, care le-a cam pus probleme, s-au dat doi moderniști. (…) E greu să ai modernist la Real”, a spus profesoara Felicia Alexandru.

Ea a constatat că subiectul a fost la fel de greu și pentru elevii de la Uman, dar și pentru cei de la profil Real. Cei de la Uman au avut de prezentat într-un eseu de minimum 400 cuvinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu. Cei de la Real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat aparţinând lui Lucian Blaga.

Pe de altă parte, elevii au tot primit, pe diverse căi, sfatul să repete proza, și chiar au circulat pe Tik-Tok  postări în care se dădea drept sigur un alt subiect, pe considerentul că „e an electoral”.

„Ei se așteptau să pice comedia, pentru că au urlat Tik-Tok-uril,e că fiind an electoral se dă comedie”, a mai spus profesoara.

Probleme au avut și la realizarea eseului argumentativ în care să spună dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, în condițiile în care extrem de puțini adolescenți citesc astăzi presa.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală”, era cerința de la subiectul I.B.

Chiar și elevii de la licee bine cotate au mai pierdut puncte prețioase nerezolvând o cerință simplă: să scrie sinonime pentru cuvântul „sforțări”, respectiv secvența „la fiece pas” întâlnite în textul lui Liviu Rebreanu. Pentru fiecare sinonim ar fi primit câte trei puncte.

„Eu cred că vor fi notele între 5 și 7, mai rar note peste 7. Vor fi note și peste 7, dar nu atât de multe ca în simularea de anul trecut”, a mai spus prof. Felicia Alexandru.

Citește și: Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Ce subiecte le-au picat elevilor: Liviu Rebreanu la prima vedere, Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul al treilea FOTO DOCUMENT

În județul Olt sunt înscriși în ultimul an de liceu 3.280 elevi, aproape 1.000 fiind elevi din ultimul an de seral.

De la prima probă au lipsit 1.141 elevi (peste o treime din total), cei mai mulți fiind elevii care termină liceul la forma de învățământ seral și care, cel mai probabil, nici nu se vor înscrie la examenul de Bacalaureat din vară, fiind interesați doar de diploma care dovedește că au absolvit cursurile liceului.

Marți, 5 martie 2024, și miercuri, 6 martie 2024, simularea va continua cu proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere. În 15 martie 2024 elevii vor afla rezultatele obținute la cele trei probe.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol