Simulare Bac 2025. „Elevii care au luat note de 8 sau mai mari chiar și-au dat interesul, chiar au învățat pentru această simulare. Acești copii s-au diferențiat de ceilalți prin faptul că au fost punctați la subiectul al treilea, la eseu”, a explicat Ruxandra Achim, profesoară de Limba și literatura română în cadrul Colegiului Național I.L.Caragiale din București, pentru Adevărul.
În schimb, cei care s-au pregătit doar pentru primele subiecte au fost punctați cu note sub 7: „Cine nu a învățat pentru subiectul trei a pornit din start de la nota 7. Au pierdut trei puncte dintr-un foc. Iar asta pentru că ori nu au scris nimic la acest subiect, ori au scris total pe lângă. La clasa mea am avut și note mai slabe. De exemplu, un elev a luat nota 5. Însă, din fericire, nici unul nu a luat nota patru”.
„Ia să văd ce notă obțin dacă învăț doar pentru primele două subiecte. Cam acesta a fost raționamentul. Asta, în ideea în care vor avea timp să recupereze materia până în vară”, a precizat Ruxandra Achim.
În cadrul simulării, 45 de elevi au obținut nota 10, iar 16% dintre participanți au obținut note de 8 și peste 8 la Limba și literatura română. Totuși, aproximativ 33% dintre elevi nu au reușit să obțină nota 5, ceea ce reprezintă o scădere de 8% față de 2024. Mulți dintre cei care nu au trecut de media 5 au ales să se pregătească doar pentru primele două subiecte, având în vedere că acestea sunt mai ușor de abordat.
Pe de altă parte, Ruxandra Achim atrage atenția asupra unui fenomen care se reflectă în notele slabe ale elevilor: comunicarea superficială, inspirată de rețelele sociale și TikTok.
„Pentru că se exprimă ca pe TikTok. Însă acești copii nu răspund întrebărilor prin enunțuri nici în viața de zi cu zi. Ei comunică prin cuvinte și emoticoane. Faptul că se uită pe TikTok unde văd numai niște exclamații și cuvinte, asta clar nu-i va ajuta la nici un examen”, a mai precizat profesoara.
Aceasta consideră că principalul inamic în dezvoltarea intelectuală a elevilor este fragmentarea discursului: „Cum sunt cele de pe TikTok, de exemplu. De acolo li se trage. Nu mai este nici o diferență între omul peșterilor și omul care comunică prin emoticoane. Și omul cavernelor punea, la fel, o mânuță ca să oprească trecerea. În ziua de astăzi suntem exact în punctul ăla. Zece mii de ani de civilizație ne-au dus în punctul de pornire”.