Proba de Matematică sau de Istorie de la simulare de Bacalaureat 2024, în funcție de profilul studiat la liceu de elevii de clasa a XII-a, a început marți, 5 martie, de la ora 09.00. Potrivit procedurii de desfășurare trimisă în țară de Ministerul Educației în luna ianuarie, candidații pot ieși cel mai devreme la o oră și jumătate de când au început să redacteze rezolvările.
La istorie elevii au primit la subiectul I mai multe cerințe pe baza a două texte suport de I. A. Pop, I. Bolovan, Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova, și un fragment din K. Hitchins, Scurtă istorie a României., potrivit edupedu.ro.
La subiectul al III-lea, candidații au avut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția politică a României în secolul al XX-lea, având în vedere următoarele:
„prezentarea unui aspect referitor la democrația existentă în România, în deceniul trei al secolului al XX-lea;
menționarea a două caracteristici ale Constituției din 1938;
precizarea unei legi fundamentale adoptate în România între anii 1951-1970 și menționarea a două prevederi ale acesteia;
formularea unui punct de vedere referitor la regimul politic din România în perioada 1991-2000 şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.”
Subiecte Matematică – pedagogic
Simulare Bacalaureat 2024 la proba obligatorie a profilului examenul se susține astfel: matematică pentru elevii de la real (mate-info și științele naturii), pedagogic și tehnologic și istorie – pentru elevii de la profil uman. Lucrările elevilor vor fi scanate la catedră de profesorii asistenți de față cu aceștia, pentru ca ce au rezolvat să fie încărcat în platforma de corectare digitalizată, potrivit edu.ro.
Anul acesta, colțul negru de pe prima pagină nu se mai sigilează. Procedura este diferită față de anii trecuți când președinții comisiei treceau prin fiecare sală de clasă pentru a închide cu autocolant colțul negru de pe prima pagină a lucrării – care conține numele elevului și centrul de examen – și pentru a ștampila sigilarea. Procedura corelată cu procesul de corectare digitalizată prevede, la articolul 11, alineatul 5:
„Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel:
a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;
b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici”.
Calendarul probelor din zilele următoare:
• 6 martie 2024: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
• 7 martie 2024: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.
Comunicarea rezultatelor (în mod individual) va avea loc în data de 15 martie.