Elevii claselor a VIII-a au susținut luni proba la limba și literatura română la simulare Evaluare Națională 2024. Elevii au primit cerințe de rezolvare din două fragmente de text. Primul este un fragment din romanul „În umbra ei” de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche în 2017.
EN_VIII_2024_Limba_si_literatura_romana_var_simularePotrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, rata de prezență (ora de referință a datelor: 14:00) a fost de 93,4%: peste 164.600 de elevi prezenți din numărul celor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent (176.266 de elevi). Au fost eliminați 6 elevi ca urmare a unor tentative de fraudă, a transmis Ministerul Educației.
Au fost probleme luni la platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024.
“Având în vedere supraîncărcarea platformei, informați asistenții responsabili cu scanarea să scaneze lucrările în prezența elevilor, iar încărcarea pe platformă se va face în cursul zilei de azi de către asistenți. După scanarea lucrărilor în prezența elevilor, aceștia pot pleca”, este mesajul primit de școli, potrivit edupedu.ro.
Problema a fost recunoscută și de Ministerul educației.
”Platforma destinată evaluării digitalizate a funcționat în parametri optimi pe toată durata derulării procesului de încărcare a lucrărilor, cu excepția unui scurt interval de timp (aproximativ 20 de minute), însă fără a se înregistra blocaje”, a transmis Ministerul Educației.
Elevii de la o școală din Bacău au primit greșit subiectele pentru clasele care învață în limba maternă, la simularea Evaluării Naționale 2024
Peste 70 de elevi de la Școala nr. 18, „Spiru Haret” din Bacău au primit la proba de limba română de la simularea examenului de Evaluare Națională 2024 subiectele destinate celor care au învățat în limba maternă. Profesorii și-au dat seama abia la final de eroare, conform ziaruldebacau.ro.
„La Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău au constatat, la finalizarea probei (când scanau lucrările), că au listat și multiplicat subiectul de limba și literatura română pentru elevii care au învățat în limba maternă. Este vorba de 74 de elevi prezenți la simulare. S-a cerut directorului (care este și președintele comisiei) o informare scrisă în care să explice cum s-a întâmplat.
ISJ Bacău a anunțat deja Comisia națională de organizare a simulării Evaluării Naționale. Ministerul Educației a indicat să se încarce lucrările pe platformă pentru a fi evaluate”, a declarat prof. Anca Egarmin, inspector general școlar.
Simularea EN VIII continuă marți, 6 februarie, cu proba scrisă la Matematică, și se încheie miercuri, 7 februarie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare, aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, aici.
Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 23 februarie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.