Simulare Evaluare Națională 2025. Aproape 36% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut proba de Limba Română din cadrul Simulării la Evaluarea Națională nu au reușit să obțină notă de trecere.
7.600 de elevi de clasa a VIII-a din România nu au reușit să identifice cuvântul ”februarie” și un nume propriu într-un text dat la proba de Limba Română de la examenul de simulare.
Potrivit datelor de la Ministerul Educației și Cercetării la nivel național există 3.000 de lucrări notate între 1 și 1,99. Acesta lucru se întâmplă în condițiile în care a fost 1 punct din oficiu, iar alte 1,4 puncte puteau fi obținute doar prin rezolvarea integrală a primelor cinci exerciții, bazate pe lectura și înțelegerea textelor pentru identificarea răspunsurilor corecte.
Aproximativ 1 din 10 elevi de clasa a VIII-a, adică 9,43% dintre participanți, au fost puși în dificultate de primul exercițiu de la subiectul I. Aceștia trebuiau să completeze spațiile punctate cu informații ce se regăseau în textul dat. Mai exact, trebuiau să găsească prenumele și numele unei persoane și luna în care s-a desfășurat acțiunea.
Răspunsurile („Alexandru Frusina” și „februarie”) se găseau în primele trei rânduri ale textului dat, însă aproximativ 7.592 (4,69%) de elevi din țară au primit punctaj zero, iar aproximativ 7.673 (4,74%) au primit punctaj parțial la această cerință, scrie stirileprotv.ro.
Potrivit profesorilor, exercițiul care le-a dat bătăi de cap elevilor a fost dat tocmai pentru a-i ajuta să obțină notă de trecere.
”Mi se pare incredibil să nu poți da niște răspunsuri la astfel de exerciții, decât dacă nu ai trecut deloc pe la școală, dacă nu ai citit mai mult de două rânduri în viața, dacă nimeni nu te-a pus să spui ceea ce ai citit și ai înțeles”, a explicat Serinella Zara, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, potrivit sursei citate.
O altă profesoară de la Iași spune că problema este capacitatea elevului de a se orienta pe un text mai amplu și de a identifica exact acea informație pe care trebuie să o transcrie.
”Cred că se pune problema de atenție, dar și de capacitatea elevului de a identifica informații esențiale dintr-un text”, a declarat și Anca-Narcisa Adochiei, profesoară de Limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, pentru „Ziarul de Iași”.