SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ. Elevii clasei a VIII-a susţin MARŢI, 23 februarie, simulare la matematică. Subiectele vor fi elaborate pe baza conţinuturilor şi a competenţelor asociate acestora prevăzute în programele de examen pentru EN VIII. Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 2 ore.
Modele orientative de subiecte
EVALUAREA NAŢIONALĂ CLASA a VIII-a SUBIECTE MATEMATICĂ / Anul şcolar 2014 – 2015
Disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2015 — 2016, sunt:
Afișarea rezultatelor la simularea Evaluării Naționale este programată pentru data de 4 martie.
Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este un examen național și reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. În cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a Matematica are statut de disciplină obligatorie. Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programei școlare în vigoare.
Subiectele pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele formate/dezvoltate pe parcursul învățământului gimnazial și se elaborează în baza prezentei programe.
COMPETENŢE DE EVALUAT ŞI CONŢINUTURI – CLASA a VIII-a
FUNCŢII ŞI ECUAŢII
GEOMETRIE– Relaţii între puncte, drepte şi plane/ Proiecţii ortogonale pe un plan
Calcularea de arii şi volume
• din capitolul Numere reale
Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere; operații cu acestea (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere)
• capitolul Funcţii
• din capitolul Ecuaţii, inecuaţii si sisteme de ecuaţii
• din capitolul Proiecții ortogonale pe un plan
– Calculul unor distanţe în interiorul corpurilor studiate
• capitolul Calcularea de arii și volume
Se recomandă, din punct de vedere didactic, abordarea conținuturilor din perspectiva formării/dezvoltării competențelor specifice care le sunt asociate de programă. Acest lucru presupune centrarea demersului didactic asupra acțiunilor care trebuie realizate pentru a forma/dezvolta la elevi competențele prevăzute de programa școlară și pentru ca aceștia să demonstreze, în cadrul evaluărilor, însușirea acestora.
Rezultatele pe care le vor obtine elevii la aceste simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei si sedinte cu parintii, in vederea imbunatatirii performantelor scolare, stabileste Ministerul Educatiei.
Citeşte şi: Adrian Curaj, despre EVALUARE NATIONALA SI BAC 2016: „Să nu bulversăm”
Anul şcolar 2015-2016 nu a adus noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Astfel, după algoritmul inaugurat în urmă cu doi ani, media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută).
Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.