Reprezentanţii Şcolii de Aviaţie spun că nu există un manual sau reguli stricte pentru astfel de situaţii de criză, abilitatea pilotului fiind cea care contează cel mai mult. Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani şi o carieră de aproape 40 de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.
De-a lungul carierei de pilot, fostul soţ al Romaniţei Iovan a întâmpinat mai multe situaţii dificile, însă cea petrecută luni seară i-a adus sfârşitul.
VEZI ŞI Adrian Iovan, IMAGINI ŞOCANTE cu pilotul între fiarele contorsionate ale avionului GALERIE FOTO
Adrian Iovan a fost căsătorit cu designerul Romaniţa Iovan, pe care a cunoscut-o în timpul unui zbor. Au împreună un fiu, Albert. Pilotul avea şi o fiică, în vârstă de 27 de ani, dintr-o căsătorie anterioară.
Cunoscutul pilot a murit la bordul avionului prăbuşit la Cluj, echipele de intervenţie ajungând la locul tragediei abia după cinci ore de la producerea ei. Iovan a fost găsit între fiarele contorsionate ale aeronavei.
CITEŞTE ŞI Ultimul DIALOG dintre Adrian Iovan şi turnul de control, înainte de prăbuşire. ASCULTĂ ÎNREGISTRAREA
Publika.md a intrat în posesia ultimei înregistrări audio purtate între pilotul Adrian Iovanşi turnul de control de la Sibiu, chiar înainte de catastrofă. Potrivit înregistrării, ultimele persoane care l-au auzit în viaţă pe pilotul Adrian Iovan au fost controlorii de trafic aerian ai turnului de control din Sibiu. Aceştia i-au dat acordul pilotului de a traversa zona şi i-au furnizat informaţiile despre starea vremii. Din acestea, reiese ca vizibilitatea era redusa la aproximativ un kilometru din cauza ceţii dense.
Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că aeronova condusă de Adrian Iovan a plecat în scop umanitar, pilotul având ultima convorbire cu ei după ce a depăşit zona Sibiului, potrivit Mediafax. Pilotul Adrian Iovan ar fi anunţat atunci că va coborî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii.
„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a declarat preşedintele Romatsa.