Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizează, într-un comunicat de presă, că în urma Acordului semnat în data de 27 octombrie 2014 între Guvernul României şi federaţiile sindicale din învăţământ s-a stabilit decontarea din bugetul autorităţilor publice, a cheltuielilor de navetă a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul.
Reprezentanţii FSLI speră ca autorităţile să adopte Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta în forma discutată de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale cu reprezentanţii federaţiilor sindicale ale profesorilor.
Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul oficial un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens.
Proiectul prevede următoarele:
Reguli pentru realizarea decontului cu naveta:
Art. 7. (1) Decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport, auto şi naval pentru cadrele didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, se asigură la valoarea acestora.
(2) Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport feroviar se face la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a ll-a. Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport alternativ CFR, se face la valoarea acestora, dar nu mai mult decât tariful CFR, corespunzător trenului clasa a ll-a.
(3) Sunt acceptate la decont biletele emise zilnic de operatorii de transport numai în situaţiile în care pe ruta respectivă nu se emit abonamente, respectiv atunci când beneficiarul utilizează mai multe mijloace de transport în comun sau când acesta are norma/postul în mai multe unităţi de învăţământ din localităţi diferite.
(4) Distanţa pentru care se decontează abonamentul/biletul şi care este înscrisă pe documentul justificativ, este distanţa dintre localitatea de domiciliu/reşedinţă a cadrului didactic şi a personalului didactic auxiliar şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ.
(5) Sunt interzise încheierea de contracte între unitatea de învăţământ şi operatorul de transport şi implicit efectuarea plăţii direct de către unitatea de învăţământ către operatorul de transport în comun.
(6) Decontarea navetei se poate face pentru autoturismul / ambarcaţiunea proprietate personală sau deţinut/ă legal cu orice titlu atunci când: a) pe ruta între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea în care se află situată unitatea de învăţământ, nu există servicii de transport efectuate de operatorii de transport în comun sau programul acestora diferă semnificativ de orarul/programul unităţii de învăţământ. b) pe ruta între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea în care se află situată unitatea de învăţământ, există servicii de transport efectuate de operatorii de transport în comun, însă cadrul didactic, respectiv personalul didactic auxiliar optează pentru transportul cu autoturismul/ambarcaţiunea proprietate personală sau deţinut/ă legal cu orice titlu.
(7) Decontarea navetei pentru personalul care se deplasează cu autoturismul/ambarcaţiunea proprietate personală sau deţinut/ă legal cu orice titlu, în cazurile prevăzute la alin. (6) se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectivă sau pentru distanţe similare.
(8) Se interzice decontarea navetei cu autoturismul proprietate personală, pentru cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar atunci când acestea au asigurate servicii de transport gratuit cu autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute/asigurate de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către unitatea de învăţământ, iar orarul mijloacelor de transport nu diferă cu mai mult de 2 ore de orarul/programul solicitantului.
(9) Documentele justificative prezentate de beneficiar lunar la decont, pentru luna precedentă, unităţii de învăţământ sunt următoarele:
a) abonamentele, emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval în conformitate cu reglementările legale în vigoare, utilizate în luna precedentă.
b) biletele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval în conformitate cu reglementările legale în vigoare, utilizate în luna precedentă, acceptate numai în cazurile prevăzute la art. 7 alin. (3).
c) bonurile de achiziţie a carburantului, pentru transportul efectuat cu autoturismul/ambarcaţiunea proprietate personală sau deţinută legal cu orice titlu, iar suma decontată se calculează potrivit prevederilor alin. (7). Valoarea bonurilor prezentate la decont trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea sumei decontate.
CITEŞTE ŞI: Cresc salariile profesorilor. Când intră în vigoare decizia