Sindicaliștii anunță că vor protesta în urma măsurilor de austeritate care vor fi luate de Guvern. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat sâmbătă, în urma întâlnirii sindicatelor și patronatelor cu reprezentanții executivului, că s-au luat mai multe decizii care i-au nemulțumit pe sindicaliști, conform News.ro.
Printre acestea, reducerea voucherului de vacanță la 800 de lei, sau prorogarea pensiilor cu inflația până în 2026, măsură despre care consideră că va crea o tensiune socială suplimentară și că este imorală.
„Datorită şi patronatului, a rămas că voucherele de vacanţă rămân în vigoare, condiţia fiind ca din 1.600 de lei să existe o contribuţie din salariul propriu al salariatului, ca să obţină voucherul, adică jumătate, 800 de lei. Este opţională obţinerea voucher-ului de vacanţă, în sensul că, dacă dai 800 de lei, vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi. Vrei voucherul de vacanţă de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a spus Bogdan Hossu, după întâlnirea de la Palatul Victoria.
Citește și : Pensiile, salariile și alocațiile copiilor nu mai cresc. Forma finală a „ordonanței austerității” a fost publicată
Liderul Cartel Alfa a mai vorbit și despre creșterea pensiilor cu inflația, arătând că aceasta este amânată până în anul 2026.
„Le-am spus că nu numai că prorogarea va crea o tensiune socială suplimentară dar este şi imorală, pentru că practic, conform legii, dacă se aplică de la 1 ianuarie 2026, se aplică pe inflaţia din 2024 nu şi inflaţia din 2023 pe care ei au suportat-o. Noi am anunţat proteste”, a mai adăugat Hossu.
În legătură cu plata orelor suplimentare și înghețarea angajărilor, sindicaliștii din țară, o bună parte a acestora reprezentați de Bogdan Hossu, consideră că instituțiile nu trebuie să mai ceară ore suplimentare dacă nu pot să le plătească și că nu vor exista resurse pentru noi angajări.
Citește și : Se majorează facturile la curent electric. ANRE vrea să implementeze decizia de la 1 ianuarie 2025
„Am spus: Nu mai cereţi ore suplimentare, dacă nu sunteţi capabili să le plătiţi, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural (..) ci sunt structurale, din cauza personalului insuficient, cum e în Poliţie, în sănătate.
Au spus că toate memorandumurile aprobate, inclusiv cele din sănătate, vor funcţiona în continuare, deci se vor face angajări. Problema de fond este că numărul de angajări trebuie să se încadreze în buget, drept care nu vor exista resurse”, a explicat Bogdan Hossu.