Președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crișovan, a declarat, pentru AGERPRES, că decizia a fost luată după ce în cursul zilei de vineri o delegație a Federației Energetica, la care este afiliat SLIED, a prezentat conducerii Ministerului Energiei problemele energeticienilor și a primit asigurări că acestea vor fi discutate punctual în cadrul unei întâlniri ce va avea loc la Deva, la începutul săptămânii viitoare, între sindicat și președintele Consiliului de Administrație al CEH.
„Am decis să suspendăm greva foamei până pe 11 ianuarie. Președintele CA al CEH, Bogdan Stănescu, se va întâlni cu energeticienii luni sau marți, la Deva și atunci vom discuta anularea deciziei referitoare la întreruperea temporară a activității pentru personalul auxiliar. Dacă nu vom fi mulțumiți de rezultatul negocierilor, vom relua protestul”, a spus Crișovan.
Potrivit acestuia, starea de sănătate a celor 15 lideri de sindicat s-a deteriorat vizibil în cursul după-amiezei de vineri, medicii de la Ambulanță acordând îngrijiri unui bărbat căruia i s-a făcut rău. Bărbatul și-a revenit și nu a fost nevoie să fie transportat la spital.
Pe de altă parte, energeticienii de la termocentrala Mintia au fost solicitați să vină la serviciu sâmbătă și duminică pentru a pregăti de funcționare două grupuri energetice, date fiind condițiile meteo și posibilitatea ca Dispeceratul Energetic Național să ceară creșterea producției de energie electrică.
„Vom pregăti de funcționare două grupuri energetice pentru a putea fi pornite luni, în caz de nevoie, la solicitarea Dispeceratului Energetic Național. Oamenii noștri vor lucra sâmbătă și duminică, iar luni vor veni la lucru majoritatea dintre cei care se află în întreruperea temporară a activității (ITA)”, a precizat liderul sindical.
Cei 15 lideri sindicali de la termocentrala Mintia au intrat joi dimineața în greva foamei, nemulțumiți de faptul că administrația CEH a decis ca personalul auxiliar și TESA din cadrul companiei să stea acasă în zilele de luni, plătit cu 75% din salariul tarifar. Sindicaliștii au mai cerut respectarea contractului colectiv de muncă, inclusiv prevederile care se referă la cele 450 de persoane ce au fost disponibilizate de la Mintia și nu și-au primit încă salariile compensatorii.
Citeşte şi Trei lideri sindicali ai minerilor din Valea Jiului au intrat în greva foamei