Sindicaliștii din ANAF amenință cu greva. Federația Sindicatelor „Solidaritatea” solicită aplicarea urgentă și unitară a legii salarizării, dar și eliminarea incompatibilităților.
Mai mult, dindicaliștii din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au cerut organizarea examenelor de promovare în funcție publică și asigurarea consumabilelor la nivelul instituțiilor subordonate.
Sindicatele din ANAF solicită elaborarea de urgenţă a unui statut al personalului din Ministerul Finanţelor şi ANAF, în completarea Codului Administrativ.
„Solicităm aplicarea urgentă şi unitară a legii salarizării, fără discriminări şi în acord cu Decizia nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale, eliminarea incompatibilităţilor impuse sau acordarea unui spor de incompatibilitate în cazul păstrării acestora, organizarea în cel mai scurt termen al examenelor de promovare în funcţie publică şi asigurarea consumabilelor la nivelul instituţiilor subordonate.
(…) Atragem atenţia că în cazul în care problemele prezentate nu-şi vor găsi rezolvarea, luăm în calcul deschiderea unui conflict de muncă, în baza Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social, care poate duce inclusiv la grevă generală.
În această situaţie, subliniem existenţa unei posibile blocări indirecte a întregii activităţi guvernamentale”, se menţionează într-un comunicat al federației.
Cum sunt motivate revendicările
Sindicaliştii susţin revendicările menţionând creşterea inflaţiei, majorarea preţurilor la toate bunurile de consum, la utilităţi şi servicii.
Reprezentanţii sindicatului ”Solidaritatea” amintesc de „regimul incompatibilităţilor legale impuse”, în condiţiile în care „un angajat al MF/ANAF nu are dreptul, conform legislaţiei în vigoare, să desfăşoare nicio altă activitate legală producătoare de venituri în afară de raportul de serviciu, aşa cum au posibilitatea, spre exemplu, cei din sectorul medical, din învăţământ şi alte ramuri bugetare”.
Sindicaliştii menționează „existenţa unor diferenţe salariale pentru încadrări pe funcţii similare, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă şi discriminatorie a principiilor Legii Salarizării Unice, precum şi a Deciziei nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale” și „subvenţionarea activităţii statului român de către proprii angajaţi prin achiziţionarea de către aceştia de hârtie, tonere de imprimantă, dosare, etc. întrucât angajatorii nu oferă minimul necesar pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor coordonate”.
Nemulțumirile de pe lista sindicaliștilor: