Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor din România, care este membru al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” şi reprezintă interesele a peste 1.700 de salariaţi din CNADNR, anunţă proteste faţă de o intenţie de reducere a salariilor angajaţilor şi faţă de „presiunile care se exercită individual asupra salariaţilor”, scrie Mediafax.
„Salariaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri au fost de-a lungul timpului solidari cu bugetul statului. Fondul de salarii alocat la nivelul companiei a scăzut procentual de la 22,24 la sută în 2008, la 9,49 la sută în 2013. În prezent, veniturile salariale a circa 60 la sută dintre angajaţii CNADNR sunt sub 1.000 de lei lunar, ceea ce are consecinţe sociale şi economice foarte grave. Deşi muncesc, marea majoritate a salariaţilor din CNADNR este într-o situaţie diperată. Aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi întreţine copiii la şcoală, rata abandonului şcolar fiind în creştere, s-a redus accesul la asistenţa medicală, angajatului fiindu-i imposibil să mai beneficieze de servicii medicale, mulţi dintre salariaţi şi-au pierdut bunurile personale pentru că nu pot achita ratele la bănci, impozitele şi taxele, valoarea acestora depăşind veniturile angajaţilor”, se arată într-un comunicat.
Sindicaliştii reclamă faptul că cei din conducerea CNADNR au fost mereu numiţi pe criterii politice, fără nicio legătură cu expertiza şi competenţele profesionale, şi deşi situaţia lucrătorilor este dramatică, coducerea CNADNR a demarat o nouă acţiune de reducere a salariilor prin negociere individuală, angajaţii fiind ameninţaţi că, în cazul în care refuză să accepte o nouă reducere salarială vor fi concediaţi.
„O altă problemă este aceea a împărţirii CNADNR în două structuri: o Agenţie de Autostrăzi pentru directori, unde salariile şi beneficiile sunt la nivel european şi o structură de întreţinere, pentru lucrători, cu salarii sub 1.000 de lei lunar. Pentru a atrange atenţia asupra abuzurilor la care sunt supuşi, lucrătorii din CNADNR vor începe o serie de proteste, prima acţiune începând de luni, 3 iunie, prin grevă japoneză”, se mai arată în comunicat.
CNS „Cartel Alfa” cere Ministerului Marilor Proiecte şi premierului „să se implice de urgenţă în rezolvarea chestiunilor de care depinde păstrarea locurilor de muncă şi menţinerea unui venit salarial legal, care să le permită să traiască de pe urma muncii lor”.