Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) s-au întâlnit, joi, cu patru miniștri ai Guvernului: Sorin Cîmpeanu, Rovana Plumb, Eugen Teodorovici și Liviu Pop. În urma discuţiilor, reprezentanţii Guvernului au promis că vor anunţa, în trei săptămâni, majorările salariale din Educaţie.
„Am solicitat reprezentanților din sectorul educațional să ne păsuiască până pe data de 10 octombrie pentru a avea toate datele din punct de vedere fiscal-bugetar ale încheierii exercițiului pe nouă luni de zile. După ce vom avea tabloul datelor bugetare, vom putea vorbi de majorări clare ale salariilor”, a precizat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la finalul întâlnirii.
Reprezentanții celor trei federații sindicale prezente, joi, la întâlnire, au fost de acord să aștepte încă trei săptămâni pentru a afla care va fi procentul de creștere a salariilor, în luna noiembrie sau în luna decembrie.
„Am solictat Guvernului o creștere de 15 procente de la 1 noiembrie. Cei prezenți, liderii noștri de sindicat, au girat reprezentanții Executivului să își facă toate calculele, să se încheie execuția bugetară. Asta se va întâmpla în jurul datei de 10 octombrie, când vom ști exact cum stau lucrurile. Speranța noastră este că se va găsi soluția, astfel încât să se poată acorda această majorare de 15 procente începând cu 1 noiembrie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ne vom întâlni din nou aici și vom decide. Cred că domnii miniștri au înțeles foarte bine mesajul de astăzi și am convingerea că se va găsi o soluție astfel încât să nu fie nevoie să ieșim în stradă„, a subliniat președintele FSLI, Simion Hancescu.
FSE Spiru Haret: Solicităm o creștere salarială de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie
Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, joi, că a solicitat reprezentanților Guvernului realizarea unei creșteri salariale pentru cadrele didactice de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie 2015.
„Guvernul a venit și a solicitat o păsuire din partea organizațiilor sindicale din învățământ, o păsuire care să le permită să își facă execuția bugetară pe luna septembrie și, în funcție de lucrurile care vor rezulta în urma acestei execuții bugetare, să ne spună dacă solicitarea noastră, respectiv de creștere a salariilor cu 15% de la 1 noiembrie 2015, poate fi adoptată de Guvernul României. În situația în care n-ar exista posibilitățile financiare, există o altă variantă din partea noastră: să se accepte o creștere salarială de 20% cel mai târziu în luna decembrie„, a afirmat Marius Nistor, după întâlnirea dintre sindicatele din învățământ și reprezentanții Guvernului.
Potrivit acestuia, dacă se vor identifica bani la bugetul de stat, atunci se va aplica în noiembrie o creștere salarială de 15%, pe lângă cea de 5%, de la 1 septembrie.
„Aplicarea unei creșteri salariale de 15%, de la 1 noiembrie, pe lângă cea care urmează să se primească de la 1 septembrie, de 5%, ar însemna în termeni reali o creștere salarială similară cu ceea ce au primit colegii noștri din sănătate. Un Guvern, dacă dorește să demonstreze că este responsabil, va găsi banii necesari pentru creșterea salarială solicitată de noi„, a mai spus președintele FSE Spiru Haret.
La rândul său, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Câmpeanu, a declarat, joi, după întâlnirea avută cu sindicatele din învățământ, că salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu mai mult de 10%, de la 1 decembrie 2015, dacă vor fi identificate fonduri disponibile în acest sens.
„Guvernul a propus creșteri de salarii de 10% începând cu 1 decembrie 2015. Este vorba ca tot ceea ce a fost asumat prin acel acord din domeniul educației pentru anul 2016 să fie acordat din decembrie. Am afirmat în numele Guvernului că peste acest 10% tot ceea ce se va regăsi ca fiind disponibil va putea fi adăugat pentru creșteri de salarii în educație„, a afirmat Sorin Câmpeanu.
Citeşte şi: Teodorovici: Majorarea salariilor profesorilor depinde de execuţia bugetară la nouă luni de zile