„Deşi, în mai multe rânduri, în cadrul întâlnirilor avute cu membrii FSE „Spiru Haret”, reprezentanţii MEN au afirmat că vor face demersuri pentru generalizarea acordării sporului de suprasolicitare neuropsihică pentru întregul personal didactic, constatăm că o asemenea intenţie – de fapt – nu există. În ceea ce îi priveşte pe colegii din CJRAE/CMBRAE – faţă de lipsa de intenţie a MEN de a le soluţiona – există deja intenţia acestora de blocare a evaluărilor psihosomatice în vederea înscrierii la clasa pregătitoare a copiilor care nu împlinesc vârsta de 6 ani până la începerea anului şcolar”, se menţionează într-un comunicat transmis joi de FSE „Spiru Haret” şi semnat de Marius Nistor.
Documentul conţine reacţia FSE „Spiru Haret” faţă de mai multe precizări ale Ministerului Educaţiei survenite după protestul organizat de sindicalişti, miercuri, în faţa sediului MEN.
Despre existenţa violenţei în unităţile de învăţământ, FSE a comentat: „E bine că MEN ştie că există strategii. Dar, în realitate, se ascunde după hârtii şi aruncă vina pe unităţile de învăţământ. Cadrele didactice trebuie să predea, nu să fie paznici ai şcolii.”
Referitor la elaborarea legilor Educaţiei, FSE „Spiru Haret” a precizat că pachetul legislativ trebuie să conţină trei proiecte de acte normative: Legea Învăţământului Preuniversitar, Legea Învăţământului Superior şi Statutul Personalului Didactic. „În condiţiile în care mai este doar o lună până când aceste proiecte trebuie finalizate, ne este greu să credem că se va reuşi acest lucru. Asta dacă nu se doreşte, aşa cum s-a mai întâmplat, ca MEN să vină cu documentele gata realizate în Comisia de Dialog Social, fără să ştim cine sunt autorii”, menţionează sursa citată
În legătură cu asigurarea personalului de predare calificat, FSE arată că Ministerul Educaţiei Naţionale recunoaşte că, în anul şcolar 2018-2019, în sistemul de învăţământ preuniversitar, din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 4.533 de norme didactice sunt ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului. În plus, prin acelaşi răspuns, MEN precizează că ‘16.437 de norme sunt ocupate de personal didactic titular în regim de plată cu ora’ – încă o dovadă a neatractivităţii sistemului şi a lipsei de personal calificat nou angajat”, subliniază Federaţia.