Sindicaliștii din învățământului preuniversitar și superior i-au cerut, miercuri, premierului Victor Ponta o întâlnire de „urgență” pentru a discuta despre creșterea salariilor profesorilor.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE), Federația Națională Sindicală „Alma Mater”(FNS) atrăgeau atenţia că majorările salariale pentru profesori trebuie acordate cât mai rapid și fără a fi condiționate de legea unică de salarizare.
Victor Ponta a acceptat să discute cu sindicaliştii din educaţie, aceasta întâlnire urmând să aibă loc în cursul zilei de luni.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că întâlnirea cu profesorii va avea loc luni şi a arătat că este de acord cu majorarea salariilor tuturor bugetarilor, dar trebuie găsite soluţii şi pentru majorarea celor din educaţie.
„Sunt de acord cu creşteri salariale la tot sectorul bugetar. Se lucrează în paralel şi la legea salarizării. Ne-am gândit ca de săptămâna viitoare vor fi discuţii cu colegii din educaţie, apoi, rând pe rând vom discuta să vedem care este consensul la care ajungem şi cu restul bugetarilor. Trebuie să refacem Codul Fiscal şi in paralel cu acest lucru, discutam cu fiecare sector în parte. Am spus că sunt de acord cu creşterea salriilor medicilor, se poate acoperi creşterea salarială. Când vrei să găseşti o soluţie al probleme, o poţi face, vom găsi o soluţie şi pentru ei. Cu profesorii discutăm luni. Scoatem taxa pe stâlp.(…) Susţin creşterea salariilor medicilor. Încă avem cheltuieli ineficiente. Taxe noi nu vom aplica. Codul îl aprobăm săptămâna viitoare„, a declarat Teodorovici, la Realitatea Tv.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat şi el că luni se va întâlni cu sindicatele şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizând că vor cere o nouă creştere de 10 – 15 la sută, pentru ca majorarea să fie de 25 la sută până la sfârşitul anului.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că, la întâlnirea de luni, ar putea să participe şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici.
El a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.
Sindicaliştii spun că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut „o serie de erori”.
„Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna”, a spus, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, citat de Mediafax.
Liderul sindical a mai spus că în întâlnirea de luni se va solicita găsirea unei soluţii pentru acordarea unei majorări de 10-15 la sută a salariilor din educaţie, pentru că astfel, având în vedere că dascălii au primit cinci la sută în plus în martie şi vor mai primi tot atât din septembrie, până la sfârşitul anului ar beneficia de o creştere apropiată de cea din sănătate.
„Doleanţa noastră este să putem primi o suplimentare de 10 – 15 la sută, eventual să se aplice o primă tranşă din Legea salarizării din acest an. Trebuie găsită o soluţie echitabilă, care să nu producă dezechilibre şi nemulţumiri”, a mai spus liderul FSLI.
Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu a spus că liderii vor informa membrii de sindicat şi aceştia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, având în vedere gradul de nemulţumire, se vor dori proteste.
Secretarul executiv al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Constantin Rada, a anunţat, miercuri, la România TV, că personalul din învăţământ ar putea organiza un protest în prima zi de şcoală, pe data de 14 septembrie.
„FSLI a solicitat, de urgenţă, premierului Victor Ponta o întâlnire pentru reevaluarea acordului pe care l-am semnat în anul 2014. Ne-a surprins şi pe noi poziţia această de dublare de salarii, în condiţiile în care noi discutăm legea unică de salarizare a bugetarilor. Nu pot să spun că suntem nedreptăţiţi. Nu ne comparăm cu nicio categorie de bugetari. Fiecare este liber şi are dreptul să se bată pentru sindicatul pe care îl reprezintă”, a spus, la România TV, Constantin Rada, secretar executiv al FSLI.
Acesta a mai precizat că sindicaliştii din învăţământ vor cere Parlamentului ca de la 1 septembrie să intre în dezbatere Legea salarizarii bugetare. În lipsa unei reacţii din partea autorităţilor, profesorii vor boicota începutul anului şcolar şi vor organiza un protest pe 14 septembrie.
„Această dicreptanţă între diferitele categorii de bugetari nu este benefică. Din acest motiv, cerem Parlamentului ca în procedură de urgenţă, la 1 septembrie, să intre în dezbatere Legea salarizării bugetare şi care să fie aplicată chiar înainte de 1 ianuarie 2016.
În funcţie de răspunsurile premierului şi de discuţiile care se vor derula, vom convoca Colegiul Naţional al Liderilor de Sindicat şi este posibil ca în data de 14 septembrie să organizăm un protest”, a spus Constantin Rada.