Sindicaliştii susţin că, deşi Guvernul a anunţat că educaţia este o prioritate, în realitate la distribuţia bugetului, procentul de fonduri alocate, aşa cum se prefigurează din execuţia bugetară pentru anul 2016, este sub cel din anul bugetar precedent.
„Nu am primit o explicaţie. Sensul cuvantului prioritate diferă de la guvernanti la guvernati. Prioritate inseamna in opinia noastra să aloci mai mulţi bani, dar aşa cum stau lucrurile, se pare că bugetul pentru 2016 va fi sub cel din 2015. Avem o lege care spune că educaţia ar trebui să primească 6% din PIB, iată că nu atinge nici tinta de 4%, ceea ce este îngrijorător, avand in vedere ca media din UE este undeva la 5,25%. Problema in invatamant este legata de investitii. Avem peste 2500 de unitati de invatamant care nu au autorizatie sanitară. De asemenea, este o problemă în ceea ce priveşte autorizaţia de la ISU şi multe altele„, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la România TV.
„Educaţia are un buget cu 10% mai mare faţă de cel executat pentru 2015. Creşterea finanţării de bază este de 22% la universitati şi bugetul cercetării are o creştere de 33%. În legătură cu şcolile, suntem în legătură bună şi dialog cu Ministerul Dezvoltarii Regionale astfel incat sp avem lista celor 2800 de scoli asupra cărora ne aplecam cu atentie. In plus, pregatim strategia pentru infrastructura educationala care va permite utilizarea fondurilor UE din Programul Operational Regional„, a declarat ministrul Educaţiei Adrian Curaj, la România TV.