Mai multe acțiuni de pichetarea a prefecturilor județene au fost anunțate de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Dacă revendicările nu vor fi revendicate, sindicaliștii din învățământ amenință cu o grevă generală. Protestele organizațiilor județene afiliate FSLI vor avea loc în această săptămână după cum urmează: marți la Constanţa, miercuri în Ialomița, iar joi în Argeș, Buzău, Călărași, Dolj și Prahova. Vor mai fi organizate proteste și în perioada 20-24 martie 2023 și vor presupune, de asemenea, pichetarea sediilor prefecturilor din alte județe, acţiuni sindicale la care vor lua parte membrii organizaţiilor sindicale afiliate FSLI şi FSE „Spiru Haret”, potrivit unui comunicat de presă.
„Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România”, se arată în comunicatul semnat de liderii celor două federații sindicale, Simion Hăncescu și Marius Nistor.
Totodată, FSLI și FSE „Spiru Haret” solicită de urgență Guvernului României să ofere soluții pentru rezolvarea problemei cu privire la aplicarea integrală a a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ. Mai concret, toate categoriile de salariați din sistemul de învățământ să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022 și identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor pentru personalul didactic auxiliar.
Mai mult, sindicaliștii mai solicită adoptarea normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998. Printre revendicări se mai numără și aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, dat fiind că salariații din învățământ sunt singuri dintre bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.
Sindicaliștii din educație amenință că dacă revendicările lor rămân fără rezolvare, vor picheta sediul Guvernului și sediile prefecturilor județene în lunile martie şi aprilie 2023, iar în luna mai vor organiza un marș în București, iar în ultima decadă a lunii vor declanșa o grevă generală.