Sindicaliştii din penitenciare îl acuză pe ministrul Toader de comunicare de informaţii false, în cazul criminalului de la Mediaş

Sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor îl acuză pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader de comunicare de informaţii false, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. Tudorel Toader a afirmat că autorul crimei de la Mediaş nu a beneficiat de Legea recursului compensatoriu, în timp ce sindicaliştii susţin contrariul, precizând că în absenţa recursului compensatoriu bărbatul ar fi fost eliberat abia în mai 2019.
Romania TV
18 ian. 2019, 06:33
Sindicaliştii din penitenciare îl acuză pe ministrul Toader de comunicare de informaţii false, în cazul criminalului de la Mediaş

„Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader – încă ministru al justiţiei – informa opinia publică despre faptul că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu. O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolenţă şi rea-voinţă motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu”, afirmă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat.

Ei susţin că, în realitate, în situaţia în care nu ar fi existat aşa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna mai 2019, iar la termen în luna august 2021, lucru demonstrat „fără echivoc” de dosarul de penitenciar al deţinutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date „demontează afirmaţiile ministrului Toader”.

Mai mult, sindicaliştii afirmă că Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinutul Rusu Marius în comisia de liberare condiţionată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite.

Această primă Comisie de liberare condiţionată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deţinutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii şi gravităţii infracţiunii săvârşite, situaţiei disciplinare şi conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a şi fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare.

„Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaş ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiţionată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie – dacă ar fi fost amânat pentru aceleaşi motive – în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaş nu era ucis”, afirmă sindicatul,.

De asemenea, sindicaliştii atrag atenţia că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, „peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 – 3 ani de la momentul actual”, ceea ce, în opinia lor, înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracţionalităţii cu peste 10.000 de recidivişti din „promoţia Toader”.

„Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranţa cetăţenilor şi repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice, reamintim ministrului Toader că infracţiunea constând în comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora este sancţionată cu închisoare de la 1 la 5 ani”, avertizează reprezentanţii angajaţilor din penitenciare.

Crima comisă la Mediaş de un bărbat liberat condiţionat a readus în discuţie Legea recursului compensatoriu şi a provocat noi dispute politice privind iniţiatorii legii şi cei responsabili pentru punerea în libertate a unor persoane acuzate de infracţiuni cu violenţă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ţinut să menţioneze, într-o declaraţie de presă de miercuri, că autorul crimei de la Mediaş nu face parte dintre cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

„O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”, a afirmat el.

Ulterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, referitor la autorul crimei de la Mediaş, că acesta a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, fiind propus pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, considerând că a îndeplinit toate criteriile legale, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018. „Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018”, arată ANP.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Proiect impresionante pentru autostrada Litoralului: 11 oferte depuse pentru Alternativa Techirghiol
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători